понеділок, 06 липня 2009 13:50

Голодна Північна Корея витратила на ядерні випробування $700 мільйонів

Голодна Північна Корея витратила на ядерні випробування $700 мільйонів
Північна Корея з початку 2009 року витратила на ядерні і ракетні випробування щонайменше 700 мільйонів доларів, повідомляють південнокорейські ЗМІ з посиланням на джерело в уряді Республіки Корея. Цих грошей було б досить, щоб два роки забезпечувати їжею голодуючих жителів ізольованої комуністичної країни.

Запуск семи ракет, проведений миної суботи, обійшовся КНДР в 43 млн доларів. Нагадаємо, 4 липня Північна Корея ракетними випробуваннями "привітала" США з Днем незалежності. В світі це розцінили як агресивну відповідь на посилення санкцій ООН проти режиму Кім Чен Іра.

Проведений 5 квітня запуск балістичної ракети великої дальності обійшовся Північній Кореї в 300 млн доларів, повідомив журналістів неназваний представник південнокорейського уряду. Ще 10 млн пішло на запуск 10 ракет малої дальності в останні тижні. Підземне ядерне випробування 25 травня експерти з Південної Кореї оцінили в 300-400 млн доларів.

Яка методологія застосовувалася при підрахунках, не повідомляється.

На 300 млн доларів на міжнародному ринку Пхеньян міг би купити мільйон тонн рису - цього голодуючим жителям країни вистачило б на рік, відзначило джерело. Зараз же, за даними торішнього дослідження ООН, в Північній Кореї нестачу в їжі відчувають 9 млн людей - більше третини населення.

Американський віце-президент Джозеф Байден назвав суботні пуски спробою Пхеньяну привернути до себе увагу і заявив, що США продовжать курс на ізоляцію КНДР. Як підкреслив політик, в цьому Америку підтримають і Росія з Китаєм - у минулому головні захисники Північної Кореї. 12 червня РФ і КНР вже підтримали посилення санкцій проти КНДР.

Офіційні особи у Вашингтоні і Сеулі упевнені, що за допомогою агресивних дій північнокорейський лідер Кім Чен Ір прагне укріпити свій вплив, щоб потім передати владу молодшому синові. 67-річний вождь, як неодноразово повідомлялося, серйозно хворий, передає NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Голодна Північна Корея витратила на ядерні випробування $700 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути