Ексклюзиви
вівторок, 08 січня 2019 23:26

Глава УГКЦ розповів про співпрацю з Православною Церквою України

Глава УГКЦ розповів про співпрацю з Православною Церквою України
Фото: Українська Греко-Католицька Церква

Глава Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Блаженніший Святослав (Шевчук) заявив, що не вважає утопічною перспективу єднання між УГКЦ та Православною Церквою України. Раніше він написав лист про об'єднання Главі ПЦУ Епіфанію.

"Навпаки, це хороша, радісна перспектива. Тому що весь християнський світ, зокрема католицька і православна спільноти, шукають шляхи до єдності. На вселенському рівні відбувається діалог, щоб цю єдність відновити. Перш за все мова йде про євхаристійне сопричастя", - сказав Блаженніший Святослав.

За його словами, мова не йде про відновлення якихось структур або перепідпорядкування однієї церкви іншій.

"Вищим знаком церковної єдності є Таїнство Євхаристії. Тому коли мова йде про пошук шляхів відновлення єдності між християнами, мова йде про відновлення єдності у вірі, а потім в її вираженні в літургійному житті. Тому, коли хтось розриває цю єдність, він розриває євхаристійне сопричастя. Як це сталося між Москвою і Константинополем після рішення нашої Церкви-матері про надання автокефалії для Православної Церкви України", - додав він.

Предстоятель УГКЦ зазначив, що вже є кілька рівнів співпраці, про які вони домовилися з Предстоятелем ПЦУ митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УГКЦ готова до співпраці з новою Православною Церквою України

"Перш за все, ми хочемо разом досліджувати спільну спадщину Київського християнства. Тому що так історично вийшло, що Греко-Католицька Церква часто в історії потрапляла під західні впливи, зокрема Латинської Церкви. Православна Церква потрапляла під впливи московські, тобто під вплив цієї славно чи сумнозвісної Никоновської реформи, яка виражається в певних обрядових моментах ... ", - зазначив Блаженніший Святослав.

Отже, зазначає глава УГКЦ, обом церквам потрібно шукати, а що ж "київського" в їх сьогоднішньому житті. Це досліджувати і це відновлювати. За його словами, мова йде про розвиток богословської традиції, про розвиток пастирського служіння.

"Одна справа - об'єднання, а інша справа - єднання. У багатьох справах ми вже можемо об'єднуватися", - підкреслив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав висловив надію, що Православна Церква України, яка тепер буде отримувати міжнародне визнання, увійде у вселенський рух пошуку єдності Церкви Христової, який є сьогодні на вселенському рівні.

"З православної сторони очолює цей процес Вселенський Патріарх, а з католицького боку - Римська Апостольська столиця. До речі, після всіх намірів дати Православній Церкві України автокефалію, Москва вийшла з цього екуменічного діалогу ... Гадаю, Українська Церква повинна активно в нього входити, активно брати участь в цьому русі, і тоді в Україні ми побачимо його реальні плоди. Бо, мабуть, ми, українці, найбільше потребуємо вселенського єднання Церков", - сказав Глава УГКЦ.

15 грудня в Софії Київській пройшов Об'єднавчий собор, на якому таємним голосуванням був обраний Предстоятель єдиної Української Православної Церкви. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко). Після обрання він заявив, що двері української автокефальної церкви відкриті для всіх. У РПЦ заявили, що учасники Об'єднавчого собору "будуть стерті з історичної пам'яті".

Зараз ви читаєте новину «Глава УГКЦ розповів про співпрацю з Православною Церквою України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути