понеділок, 28 січня 2008 09:36

Глава МЗС Ірану заявив, що країна "серйозно" відреагує на нову резолюцію РБ ООН

Глава МЗС Ірану заявив, що країна "серйозно" відреагує на нову резолюцію РБ ООН
Нова резолюція Ради Безпеки ООН щодо іранської ядерної програми зустріне "серйозну" реакцію Ірану, заявив у понеділок глава іранського МЗС Манучехр Моттакі. "Нова резолюція Радбезу спричинить серйозну і логічну реакцію Ірану", – сказав журналістам Моттакі.

"Для ухвалення чергової резолюції немає жодних логічних підстав", – додав міністр.

Він закликав світову спільноту не поспішати з ухваленням нових рішень щодо Ірану до представлення березневої доповіді гендиректора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мохаммеда ель-Барадеі.

Рада безпеки ООН протягом останніх років прийняла дві резолюції – 1737 (грудень 2006 року) і 1747 (березень 2007 року), які передбачають санкції відносно Ірану у зв"язку з його відмовою вести мораторій на збагачення урану і припинити роботу над своєю ракетною програмою.

На зустрічі в Берліні 22 січня "шістка" країн-посередників з іранської ядерної проблеми (США, Росія, Китай, Велика Британія, Франція, Німеччина) погодила основні елементи нової резолюції, що включає додаткові заходи впливу на Іран. Проект резолюції був розповсюджений минулої п"ятниці серед членів Радбезу.

Новий документ внесений "європейською трійкою" (Німеччина, Франція і Велика Британія). Він припускає розширення списку санкцій на два іранські банки і дві транспортні компанії, а також містить заклик до держав проявляти пильність при укладанні контрактів і наданні кредитів Тегерану.

Проект закликає держави встановити на своїх територіях фінансовий моніторинг за діяльністю фінансових установ, пов"язаних з іранськими банками, щоб не допустити можливості фінансування військових ядерних програм. У цьому контексті конкретно називаються Bank Melli і Bank Saderat. "Євротрійка" запропонувала проводити інспекцію вантажів до Ірану та з Ірану, що доставляються компаніями Iran Air Cargo і Islamic Republica of Iran Shipping Line.

Перші консультації РБ ООН можливі вже в понеділок, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Глава МЗС Ірану заявив, що країна "серйозно" відреагує на нову резолюцію РБ ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути