пʼятниця, 27 листопада 2020 10:48

Гетманцев виступив за повний локдаун в Україні

Гетманцев виступив за повний локдаун в Україні
Данило Гетманцев заявив, що жорсткий карантин є більш ефективним. Фото: Reuters

Запровадження локдауну в Україні додасть 0,5-0,7% до падіння ВВП.

Глава Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що жорсткий карантин на 2-3 тижні є ефективнішим, ніж карантин вихідного дня, передає LB.

"Ми вважаємо, що локдаун на 3 тижні додасть максимум до 0,5-0,7 відсотків до вже наявного падіння ВВП. Це мінус до того мінусу, який ми вже маємо. Але не більше відсотка в будь-якому разі. Це, звісно, погано. Це боляче. Проте, якщо ми говоримо про життя людей, це вже питання не грошей. Це світоглядне питання, чому ми надаємо пріоритет. Я вважаю, що обговорювати альтернативу життя-гроші, навіть одного життя одного українця та 0,7 відсотків ВВП ми не маємо морального права", - сказав він.

Гетманцев поділився думкою щодо карантину вихідного дня.

"Проблема таких рішень у тому, що ніхто не знає, чи правильні вони. Наприклад, Туреччина теж запроважила карантин вихідного дня. Правильно чи ні, хто знає? Це покаже практика. Я ж прихильник жорсткіших заходів, які прогнозовано будуть ефективними. Якщо ми говоримо про розрив ланцюжка заражень, то точно ефективніше буде 2 чи 3 тижні локдауну, ніж 2 дні з перервою на робочі. Але уряд - єдиний орган, який може і мусить ухвалювати рішення в такій ситуації", - додав він.

Для підтримки малого та середнього бізнесу продовжує працювати програма "5-7-9", вказав депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До лютого на коронавірус перехворіють 10 млн українців - Геращенко

"Якщо у підприємців є борги, вони перекредитуються по "5-7-9". З урахуванням інфляції у них вийде нульова ставка за цими кредитами. Якщо ми говоримо про допомогу з часткової зайнятості, за мінімальної зарплатою, то це вже є. Ось чому я проти карантину вихідного дня. Його проблема полягає у тому, що ми не можемо адмініструвати пільги, які надаємо. Ми не можемо реально перевірити, хто працює, а хто ні, і в якому обсязі. З локдауном у цьому питанні простіше. Президент оголосив ініціативи з підтримки бізнесу та українців в період карантину. Це дійсно достатньо великі фінансові програми, і якщо уряд знайде на них засоби, то це буде значна підтримка і бізнесу, і найманим працівникам за рахунок держави. Президент навіть податкові борги до 3 тисяч гривень запропонував списати", - відзначив він.

За останню добу в Україні виявили рекордну кількість нових хворих на коронавірус - 16 218. Із них дітей – 666, медпрацівників – 655. Загалом, станом на ранок 27 листопада, маємо 693 407 лабораторно підтверджених випадків Covid-19. Із них 11 909 - летальні. 192 пацієнти померли за останню добу.

Зараз ви читаєте новину «Гетманцев виступив за повний локдаун в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути