середа, 13 жовтня 2010 09:44

Генпрокуратура подала до суду на "Газпром" та "Нафтогаз"

Генпрокуратура подала до суду на "Газпром" та "Нафтогаз"

Генпрокуратура подала позов до господарського суду міста Києва до "Газпрому" і "Нафтогазу" з вимогою визнати незаконним і скасувати договір про перепродаж "Нафтогазу" 11 млрд. кубометрів газу.

Позивач вимагає визнати недійсними два договори від 20 січня 2009 року про продаж 11 млрд кубометрів газу "Нафтогазом" "Газпрому" і зарахування вартості в той же день цього газу ($ 1,7 млрд) в якості плати "Газпромом" за транзит по Україні.

Розгляд справи по суті призначено на 21 жовтня в Києві.

"Позов спрямований до" Газпрому ", а не до конкретної особи", - пояснили газеті "Комерсант-Україна" у Генпрокуратурі.

У разі підтримки судом позивача RosUkrEnergo отримає назад від НАК 11 млрд. кубометрів газу і повинна буде повернути "Газпрому" $ 1,7 млрд. У той же час "Газпром" буде винен "Нафтогазу" ті ж $ 1,7 млрд, сплачені за транзит.

Генпрокуратура також подала позов про визнання незаконним розпорядження екс-прем'єра Юлії Тимошенко про передачу на баланс "Нафтогазу України" 11 мільярдів кубометрів спірного газу

За словами начальника головного управління Генпрокуратури Олег Кучера "якщо суд підтримає наші доводи, то юридично буде дана правова оцінка подій того періоду".

Конфлікт навколо спірних обсягів газу виник на початку 2009 року. "Нафтогаз" за розпорядженням колишнього українського прем'єра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд кубометрів газу, які належали RosUkrEnergo. Підставою стало право вимоги з трейдера боргу в розмірі $ 1,7 млрд, який "Нафтогазу" переуступив "Газпром". У той же час, українська сторона не ковертувала право вимоги в право власності.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура подала до суду на "Газпром" та "Нафтогаз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути