Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2022 10:22

Генератор: який купити додому та які правила експлуатації
5

Пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок ракетних обстрілів буквально підняли попит на обладнання та пристрої, які дозволяють пережити тимчасові відключення електроенергії. Серед них "рятівником" українців зараз став генератор
Фото: depositphotos.com
По виду споживаного пального генератори поділяються на чотири типи: бензинові, дизельні, газові та комбіновані (газ-бензин)
Наразі досить популярними є бензинові потужністю 5-10 кВт
Дизельні більш потужні, але вони, відповідно, дорожчі. Їх здебільшого обирають для підприємств та виробництв
Генератор не стоит опрокидывГенератор не варто перекидати (якщо це бензиновий), запалювати біля нього будь-що, розміщувати його, напркилад, у котельні. ать (если это бензиновый), зажигать возле него, что бы то ни стало, размещать его, например, в котельной

Українці вже понад місяць живуть в умовах енергетичного тероризму росіян. Пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок ракетних обстрілів підняли попит на обладнання та пристрої, що дозволяють пережити тимчасові відключення електроенергії. Серед них "рятівником" українців зараз став генератор. Gazeta.ua розібралася із тим, які генератори вибирати для дому та як з ними поводитися.

Види генераторів

За видом споживаного пального генератори поділяються на чотири типи: бензинові, дизельні, газові та комбіновані (газ-бензин). Найпоширеніші перші два. Газових і комбінованих генераторів у продажу практично немає. До того ж вони досить вибагливі до якості пального та мають невисоку автономність.

Зараз досить популярними є бензинові потужністю 5–10 кВт, такі обирають для приватного сектора

Зараз досить популярними є бензинові потужністю 5–10 кВт. Такі обирають для приватного сектора. Вони дешевші, простіші у користуванні. Тобто можуть самостійно швидше ввімкнутися та вимкнутися, коли зникає світло. Але бензинові споживають більше пального.

Дизельні потужніші, але вони, відповідно, дорожчі. Їх здебільшого обирають для підприємств та виробництв. Для промисловості чимало запитів на генератори потужністю від 30 до 100 кВт і від 100 до 500 кВт.

Газові генератори часто йдуть у поєднанні, коли можна окремо доставити балон на газ чи бензин

Газові генератори часто йдуть у поєднанні, коли можна окремо доставити балон на газ чи бензин. Крім того, є так звані генератори-портативники, які приєднуються до газової труби. При їхньому використанні потрібно перевіряти, аби все було герметично, інакше наслідки навіть найменшої аварії можуть бути серйозні.

Також генератори можна розділити на дві групи з огляду на кількість фаз:

– однофазні видають напругу до 220–230 вольт, якої вистачить для того, щоб заживити звичайні побутові прилади;

– трифазні здатні генерувати напругу 220/380 вольт і видавати стабільний струм без "стрибків". Такі генератори застосовуються під час енергопостачання приватних будинків, виробничих об'єктів.

Практично всі сучасні моделі генераторів мають вбудовану систему стабілізації напруги (AVR), що захищає підключені прилади від перепадів струму.

Дизельні генератори значно дорожчі

Бензиновий генератор потужністю 3 кВт коштуватиме приблизно 25 тис. грн, на 5 кВт вже обійдеться в середньому у 50 тис. грн. Якщо потужність 7–8 кВт, ціна становить 60–80 тис. грн. Дизельні генератори значно дорожчі – потужністю 5 кВт коштують майже 80 тис. грн, а на 7 кВт – від 100 тис. грн і більше.

Як поводитися з генератором у квартирі та в будинку

Правила експлуатації завжди вказані в інструкції до генератора – у кожного вони індивідуальні. Однак є загальні умови поводження з приладом.

Генератор не варто перекидати (якщо це бензиновий), запалювати біля нього будь-що, розміщувати його, наприклад, у котельні. У разі прориву труби генератор затопить, це також струм, тож якщо поблизу буде людина, вона постраждає.

У квартирі генератор має бути у такому місці, щоб був вихід на відкрите повітря

У квартирі генератор має бути у такому місці, щоб був вихід на відкрите повітря, інакше через вихлопні гази мешканці можуть вчадіти. Якщо вирішуєте поставити генератор у гаражі, тоді обов'язково потрібно забезпечити вентиляцію приміщення.

Також потрібно пам'ятати, що генератор відкритого типу (такими є всі бензинові) не можна розміщувати просто неба. Має бути певне накриття, аби на нього не потрапляв дощ, сніг, в іншому разі виникне ерозія і генератор згорить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пріоритет "Рамштайна" зараз – це засоби ППО для всієї території України" – Лакійчук

Техобслуговування зазвичай варто робити раз на рік, якщо його не активно використовують. Щодо витрат пального, то це розраховується на кіловат виготовлення електроенергії – у бензинового 350 г, у дизельного – 250 г.

Відшкодування за купівлю генератора

Деякі міста в Україні у зв'язку із відключеннями світла вирішили допомогти містянам в оплаті генераторів.

Київська міськрада започаткувала програму часткової компенсації мешканцям багатоквартирних будинків за придбання генераторів і будь-яких незалежних приладів альтернативного живлення для забезпечення мінімального постачання електроенергії. КМДА дадуть 280 млн грн: 70 млн – цьогоріч і 210 млн – 2023 року. Місто компенсуватиме 75% витрат. Максимальна сума не перевищуватиме 80 тис. грн.

Для будівель, які оснащено індивідуальними тепловими пунктами, водяними насосами або ліфтами, номінальна потужність генератора має бути від 5 кВт, для будинків без ліфтів та ІТП — від 2 кВт. На отримання компенсації можуть розраховувати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), управителі багатоквартирних будинків та житлово-будівельні контори (ЖБК).

Якщо керуюча компанія або ОСББ придбають генератор за 100 тис. грн, місто відшкодує лише 30 тис.

Львів відшкодовуватиме мешканцям до половини вартості купленого генератора на будинок, однак не більше 30 тис. грн. Тобто якщо керуюча компанія або ОСББ придбають генератор за 100 тис. грн, місто відшкодує лише 30 тис.

Щоб взяти участь у програмі, багатоквартирний будинок повинен мати більше трьох поверхів. Також є вимоги до електрогенератора — його номінальна потужність повинна бути від 3 кВт. Щоб отримати відшкодування, мешканці міста спільно з балансоутримувачем будинку мають оплатити купівлю електрогенератора через банк та подати на розгляд через ЦНАП відповідний пакет документів.

Зараз ви читаєте новину «Генератор: який купити додому та які правила експлуатації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути