середа, 12 грудня 2018 01:12

Генасамблея ООН: Україна поскаржилась на морську агресію Росії

Генасамблея ООН: Україна поскаржилась на морську агресію Росії
Україна поскаржилась на агресію Росії. Фото: Прямий

Під час Генеральної асамблеї ООН українська делегація поінформувала держави-члени про послідовні і грубі порушення Росією міжнародного права в Азовському і Чорному морях.

"Конвенція ООН з морського права надає Україні ексклюзивні права на ресурси у межах своїх територіальних вод і ексклюзивної економічної зони. З 2014 року, Російська Федерація цілеспрямовано і грубо порушувала ці права у Чорному і Азовському морях, Керченській протоці", - заявив постпред України в ООН Володимир Єльченко.

Він поінформував присутніх щодо позову, поданого у лютому 2018 року Україною проти Росії до Міжнародного арбітражного суду у Гаазі у зв'язку із порушенням суверенних морських прав України.

"Серед найсерйозніших порушень, Росія краде українські енергоресурси і рибний промисел, завдаючи шкоди українським рибалкам, блокуючи рух суден до українських портів, у тому числі, завдяки побудові нелегального мосту через Керченську протоку", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До українських моряків пустили консула

Дипломат розповів про нелегальні затримання Росією більше 200 суден у Керченській протоці і Азовському морі з квітня 2018 року. Він додав, що Російська Федерація не зупиняється на цьому і вдалася до "нових жахливих порушень Конвенції ООН з морського права", лише 2 тижні тому напавши на українські кораблі ВМС, захопивши їх з екіпажами в ексклюзивній економічній зоні України.

"На переконання України, Росія повинна бути і буде притягнута до відповідальності за серйозні порушення міжнародного морського права", - резюмував український дипломат.

Українські дипломати відвідали шістьох українських військовополонених моряків, захоплених у Керченській протоці - Олега Мельничука, Михайла Власюка, Віктора Беспальченка, Володимира Терещенка, Євгена Семидоцького, Володимира Лісового.

Зараз ви читаєте новину «Генасамблея ООН: Україна поскаржилась на морську агресію Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути