пʼятниця, 16 травня 2008 17:07

Генасамблея ООН схвалила резолюцію про повернення біженців до Абхазії

Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію, висунуту Грузією, з приводу повернення біженців до Абхазії. Тим часом, Росія виступала категорично проти цього документа.

Генасамблея в резолюції "підкреслює необхідність швидкої розробки графіка для забезпечення негайного добровільного повернення всіх біженців і внутрішньо переміщених осіб в їх будинки в Абхазії (Грузія)".

Крім цього документ закликає "всі держави-члени ООН не дозволяти особам, які знаходяться під їх юрисдикцією, купувати власність на території Абхазії (Грузія) порушуючи права тих людей, які повертаються".

Також резолюція "підтверджує неприйнятність демографічних змін в результаті конфлікту в Абхазії (Грузія) і засуджує будь-які спроби змінити доконфліктний демографічний склад" Абхазії.

Слід зазначити, що за резолюцію виступили 14 країн, проти - 11. Представники 105 країн в Генасамблєї вважали за краще утриматися при голосуванні. Ще 62 делегації не голосували.

Повідомляється, що серед 13 країн, що підтримали Грузію, опинилися Албанія, Азербайджан, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Угорщина, Польща, Румунія, Словаччина, Швеція, США й Україна.

Проте Росія виступила проти грузинського проекту.

Зокрема вчора, 15 травня, на засіданні Генасамблєї представник Росії при ООН Ілля Рогачов заявив, що "резолюція дестабілізує діяльність ООН у сфері грузино-абхазького врегулювання, зокрема в рамках Ради Безпеки і Групи друзів генсека ООН з Грузії".

Також він зазначив, що документ "нав"язує спотворене уявлення про грузино-абхазький конфлікт" і не враховує причини ситуації, що склалася. Зазначимо, що російську позицію підтримали ще десять держав: Вірменія, Білорусія, Венесуела, Індія, Іран, КНДР, М"янма, Сербія, Сирія, Судан.

Згідно з регламентом Генасамблєї ООН, для ухвалення резолюції достатньо простої, некваліфікованої більшості.

Тим часом, міністр закордонних справ Абхазії Сергій Шамба заявив: "Для нас не мають ніякого значення результати голосування, що відбулося на Генеральній Асамблеї ООН, що прийняла запропонований делегацією Грузії "Проект резолюції про біженців і внутрішньо переміщених осіб в зоні грузино-абхазького конфлікту".

Він зазначив, що "країни, що підтримали цей документ, зайвий раз доводять, що вони готові підтримати все, що запропонує Грузія".

За словами Шамби, абхазький уряд займається проблемою повернення біженців. "Ми знаємо, що питання біженців - велика гуманітарна проблема, але, на жаль, вона породжується непродуманими агресивними діями грузинського керівництва, яке не зробило ніяких висновків з помилок минулого", - сказав глава МЗС Абхазії.

Нагадаємо, що вчора, 15 травня, президент України Віктор Ющенко заявив, що питання суверенітету певних територій Грузії має бути виключно в компетенції грузинської влади.

"Ми вже говорили з президентом Саакашвілі про ту ситуацію, яка складається відносно суверенітету певних територій Грузії. Як на мене, все це повинно стати виключно компетенцією грузинської влади. Це грузинська територія, і всі проблеми, котрі виникають там, повинні вирішуватися в контексті конституції Грузії", - сказав він.

Нагадаємо, ситуація в зоні грузино-абхазького конфлікту загострилася після того, як Росія зняла санкції відносно Абхазії і запропонувала зробити це країнам СНД, а також після доручення Володимира Путіна допомогти населенню Абхазії і Південної Осетії, не виділяючи громадян РФ.

У Тбілісі розглядають рішення Москви про встановлення прямих економічних і інших зв"язків з Сухумі як фактичну анексію Росією частини грузинської території, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Генасамблея ООН схвалила резолюцію про повернення біженців до Абхазії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути