середа, 15 липня 2009 09:51

Гелікоптер з українцями збили ручною гранатою

Гелікоптер з українцями збили ручною гранатою

У вівторок в Афганістані був збитий гелікоптер молдавської авіакомпанії Pecotox Air з шістьма українцями на борту. Загинуло п"ятеро осіб, один пропав без вісти.

"Екіпаж вилетів з натівської бази Кемп Бастіон. Він виконував гуманітарну місію - віз продовольство і воду. Вже підлітаючи до майданчика міста Сангін, він був збитий ручною гранатою - за нашою інформацією, вона потрапила в хвостову балку гвинтокрила, після чого той спалахнув. На місце НП вилетів другий гелікоптер, наші фахівці з"ясовують обставини цієї катастрофи і уточнюють долю зниклої без вісти людини. На жаль, ми не знаємо навіть імені того, хто пропав. У тому районі, де був збитий вертоліт Мі-26, зараз йдуть військові дії і розпочата так звана зачистка. Поки невідомо, хто збив вертоліт, адже часто буває, що вдень людина - мирний житель, а вночі йде воювати, тому однозначно стверджувати, що це була організована група бойовиків - не буду", - повідомив голова авіакомпанії Леонід Токаренко.

Загиблих ховатимуть, за словами Токаренка, в Україні. Від свого імені він заявив, що бере всі витрати на транспортуванню тіл до України на себе.

До цих пір немає відповіді на головне питання - хто ці українці? Як вони опинилися в гарячій точці?

Згідно з указом президента Віктора Ющенка, від 2007 року в Афганістані знаходиться український контингент, який до теперішнього часу складається з 10 осіб, - два лікарі і вісім офіцерів. Вони входять до складу Литовської групи із розвитку провінції Гір.

Виходить, що коли загиблі - наші військові, то український контингент знищений більш ніж на половину. Це були б безпрецедентні втрати наших військ за кордоном.

У Міноборони не змогли сказати, хто саме загинув в Афганістані. У прес-службі МЗС України повідомили, що детальної інформації у відомстві за станом на вечір вівторка також ще не було.

"Інформація про присутність українців на борту обстріляного вертольота зараз перевіряється", - повідомили у відомстві.

А ось за даними Токаренка, загиблі українці - не миротворці. Не виключено, що вони просто найнялися на роботу "на цивільні" і, відповідно, не входили в десятку військовослужбовців нашого афганського контингенту.

В Адміністрації цивільної авіації Молдови повідомили, що імена загиблих пілотів уточнюються і будуть відомі сьогодні.

Нагадаємо в червні в Туреччині під час катастрофи вертольота постраждали троє громадян України - члени екіпажу.

Вертоліт, який виконував роботи з гасіння лісових пожеж з використанням водозливного пристрою на зовнішній підвісці, після дозаправки пальним та забору води зі штучного водоймища впав у воду і затонув.

Також минулого року в Судані обстріляли український вертоліт, що використовується Місією Організації Об"єднаних Націй. 11 серпня о 12.25 вертоліт Мі-8, що виконував політ за планом Місії ООН за маршрутом Ель Джанейна – Кулбус – Тіна – Ель Джанейна (Судан), був обстріляний зі стрілецької зброї. Екіпаж прийняв рішення про повернення на аеродром вильоту. Посадка була виконана без ускладнень.

За матеріалом Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Гелікоптер з українцями збили ручною гранатою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути