Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2007 08:29

Газпром дав Білорусі останній шанс

ВАТ "Газпром" розраховує вирішити "газову" суперечку з Білоруссю до 10:00 3 серпня 2007 р. - початку можливого скорочення постачань. Як заявив офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов, газовий холдинг обнадієний  сьогоднішньою заявою білоруської сторони про готовність сплатити борги за газ.

Він підтвердив, що делегація "Білтрансгазу" вже вилетіла до Москви для того, щоб вранці 3 серпня обговорити те, яким чином будуть погашені борги.

Газпром 1 серпня попередив Білорусь про скорочення з 3 серпня обсягів постачань газу  на 45% у зв"язку з невирішеністю питань з "газовим" боргом Мінська, який на даний момент складає 456,16 млн. дол. При цьому "Білтрансгаз" зобов"язаний забезпечити безперешкодний транзит російського газу по своїй території у треті країни.

"Газовий" борг Білорусі з"явився у січні 2007 р., коли Росія більш як у 2 рази підвищила ціну на газ - з 46,68 дол. за 1 тис. куб. м до 100 дол. за 1 тис. куб. м. На той момент Білорусь не могла заплатити цю ціну повністю, тому сторони домовилися, що країна протягом шести місяців платитиме 55% вартості, але у липні ц.р. Білорусь повинна вийти на 100-відсоткову оплату і погасити залишок до 23 липня. Проте Мінськ досі не розрахувався з боргом і, як говорить Газпром, не надав гарантії оплати.

2 серпня, президент Білорусі Олександр Лукашенко пообіцяв, що країна розрахується з Газпромом за поставлений газ. За його словами, він вже дав доручення уряду узяти необхідну суму з резервного фонду для оплати боргу. При цьому, відзначив глава Білорусі, у країни буде "оголений" резервний фонд, але вирішити ці питання допоможе залучення кредитів у зарубіжних банків. Про готовність залучити для ВАТ "Білтрансгаз" кредити на 500 млн. дол. для оплати останнім "газового" боргу перед РФ заявив напередодні АТ "Білгазпромбанк", повідомляє РБК.

Зараз ви читаєте новину «Газпром дав Білорусі останній шанс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути