Ексклюзиви
четвер, 12 березня 2009 16:34

Газета "The Times" поставила Україну в один ряд із Зімбабве

Газета "The Times" поставила Україну в один ряд із Зімбабве

Можливо, за лічені тижні світова фінансова криза досягне свого апогею. Пройде ще декілька тижнів, перш ніж оживуть біржі і всі зрозуміють, що найстрашніше позаду. Що ж далі? Це багато в чому залежить від провідних політиків і банкірів, які зберуться через кілька тижнів на зустріч "великої двадцятки" (G20).

Сьогодні абсолютно ясно, що світова фінансова система може стабілізуватися і економічний попит відродиться тільки після активного втручання держави. У приватних підприємців і споживачів поки немає доступу до кредитів і немає довіри для того, щоб знову нести гроші в банки. Але втручання держави спрацює тільки в разі міжнародної співпраці. А така співпраця потребує лідерства з боку Америки. Тепер, з новим президентом Обамою, Вашингтон повинен засвідчити зміну в економічних пріоритетах і узяти на себе основний тягар відповідальності за кризу.

Міжнародна співпраця необхідна для глобальних зв"язків між торгівлею і фінансовим сектором. Будь-яка країна, яка не допомагає банкам вижити, впливає на інші країни світу. І навпаки, країна, яка скорочує податки і підтримує соціальну сферу, подає позитивний приклад всій світовій спільноті.

Обама має нести відповідальність за кризу

Уявіть ситуацію, коли кожен виживатиме поодинці - за принципом сам за себе. Незабаром напевно закрутяться друкарські верстати, почнеться гіперінфляція, як у Зімбабве або в Україні зразка початку 90-х, і всім порадять затягнути паски.

Що ж ми спостерігаємо сьогодні? Гордон Браун прагне закрити пільгове оподаткування, а німці - відрегулювати банківську політику. США вимагає, щоб Німеччина, Японія і Китай анонсували нові програми витрат на соціальні програми і скорочення податків. Фінансові ринки сподіваються на серйозну допомогу від МВФ у розмірі $500 млрд.

Всі ці антикризові заходи не здаються першочерговими для членів "великої двадцятки", окрім Німеччини, яка сумнівається, що істотна фінансова допомога допоможе вистояти Латвії, Австрії, Греції та Ірландії.

Небезпека більша за події 11 вересня

Минулий досвід міжнародних переговорів показує, що американське лідерство необхідне для досягнення такого роду домовленостей. Реальна небезпека полягає в тому, що президент Обама відмовиться узяти на себе відповідальність за кризу і не збере команду професіоналів. Ймовірно американські політики просто не розуміють всієї небезпеки становища. Замість того, щоб об"єднатися, щоб протистояти небезпеці, набагато більшій, ніж 11 вересня 2001 року, вони ще більш роз"єднані на різноманітні "партизанські" табори.

Саме ця відсутність термінових заходів, сфокусованості на проблемі і національній єдності перед лицем фінансової кризи дивує понад усе. Це і є найбільша загроза - загроза всім нашим шансам на швидке одужання. Всі головні елементи такої політики - низькі податки, програми для трудящих, монетарна і кредитна експансія, урядові гарантії з рекапіталізації банків - давно обговорені провідними економістами і світовими інституціями на зразок МВФ. Тепер треба проявити волю до дії.

За матеріалами TheTimes

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Газета "The Times" поставила Україну в один ряд із Зімбабве». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути