неділя, 07 лютого 2010 10:25

Гагаузія задумала зробити з Молдови федерацію

Гагаузія задумала зробити з Молдови федерацію

Влада Гагаузії (автономно-територіальне формування на півдні Молдови) запропонували офіційному Кишиневу створити федеральну державу з трьох суб"єктів: Молдова, Гагаузія і Придністров"я. Як повідомили РБК у Виконкомі Гагаузії, про це говориться в листі, який башкан (голова) Гагаузії Михайло Формузал написав виконуючому обов"язки президента Молдови Міхаю Гімпу.

У документі Формузал підкреслив, що Виконком (уряд) і депутати Народного зібрання Гагаузії (парламент) вважають, що нова Конституція Молдови могла б вирішити проблему об"єднання країни.

Башкан Гагаузії відзначив, що якщо розглядати зміни Конституції не тільки для обрання нового Президента, але і об"єднання країни, то слід було б у новій Конституції закласти майбутній державний устрій країни, як федеральну державу, що складається з трьох суб"єктів: Молдова, Гагаузія і Придністров"я.

Влада Гагаузії пропонує також конституційно закріпити статус російської мови, як офіційної мови, визначити права і обов"язки суб"єктів федерації, механізми формування парламенту країни з урахуванням його федерального устрою.

Пропозиції зі зміни Конституції Молдови, направлені керівництвом Гагаузії на ім"я в.о. Президента Молдови Міхая Гімпу, передбачають надання російській мові статусу офіційної і закріплення за Гагаузією права на самовизначення у разі втрати Молдовією незалежності.

Конституційні поправки і доповнення, підготовлені гагаузькою владою, також передбачають виключення положення про те, що парламент Молдовії є єдиним законодавчим органом держави і доповнення про те, що Народне зібрання Гагаузії є представницьким і законодавчим органом Гагаузької автономії. Документообіг між центральними органами влади держави і Гагаузією, згідно запропонованим змінам, здійснюється на молдавській і російській мовах.

Керівництво автономії пропонує також змінити механізм формування молдавського парламенту, і 5 з 101 депутата обирати за одномандатними округами на території Гагаузії. Президента країни пропонується обирати на основі всенародного прямого виборчого права.

За матеріалами РБК

Зараз ви читаєте новину «Гагаузія задумала зробити з Молдови федерацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути