пʼятниця, 07 червня 2013 22:41

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Фюле закликає Туреччину розслідувати дії поліції під час протестів

Фюле закликає Туреччину розслідувати дії поліції під час протестів
Штефан Фюле. Фото: АР

Комісар ЄС із розширення Штефан Фюле попередив сьогодні прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, що надмірному використанню сили проти демонстрантів "не місце" в демократичній країні.

Як сказав він, виступаючи на конференції ЄС – Туреччина у Стамбулі, мирні демонстрації – це законний шлях висловити вимоги в демократичному суспільстві.

Зі свого боку, Ердоган у виступі на цій конференції заявив, що "відкритий до всіх, хто має демократичні вимоги", але повторив, що його владі протистоять "тероризм, насильство, вандалізм і дії, що загрожують іншим, прикриваючись свободами".

Він уже не вперше заявляє, що протести в Туреччині "межують із незаконністю" і що частина демонстрантів, за його словами, – "терористи".

Масові протести з участю десятків тисяч людей останніми днями охопили всю Туреччину з політичними вимогами, серед яких і відставка уряду Ердогана, вихідця з ісламістських кіл, якого звинувачують в автократичному керівництві, а також із протестами проти ісламізації Туреччини. У сутичках із поліцією потерпіли тисячі людей, із протестами також пов'язують смерть трьох людей.

Демонстрації спалахнули після жорстокого розгону екологічного протесту проти планів будівництва на місці парку Таксім-Ґезі біля площі Таксім у Стамбулі 31 травня. Влада планує на місці невеликого парку відновити історичну будівлю, яка стояла там від початку 18-го століття до знесення в 1940-х і створення нинішнього парку, ймовірно, пристосувавши її під торговельний центр.

Зараз ви читаєте новину «Фюле закликає Туреччину розслідувати дії поліції під час протестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути