середа, 05 грудня 2007 16:11

Франція хоче зняти заборону ЄС на продаж зброї до Китаю

Франція продовжить консультації з партнерами по Європейському Союзу, щоб знайти можливі рішення по зняттю ембарго на постачання озброєння КНР, заявив представник МЗС Франції на брифінгу в Парижі.

"Заборона ЄС на продаж зброї Китаю не відповідає політиці побудови всеосяжного стратегічного партнерства з Китаєм і давно не відповідає нинішньому європейсько-китайських відносин", - заявив французький дипломат.

Заборона на постачання озброєнь Китаю були введені Європейським Союзом після подій на площі Тяньаньмень в 1989 році, коли китайський уряд прийняв рішення розігнати вимагаючих демократичних змін студентів пекінських вузів.

Французький дипломат також заявив, що заборона на продаж зброї Китаю суперечить вимогам часу і більше не може відображати сучасну ситуацію у відносинах між ЄС і Китаєм.

Після успішного візиту до Китаю президента Франції Саркозі, під час якого були підписані вигідні контракти на постачання 160 літаків "Аербас" і будівництво двох ядерних реакторів, Франція шукає можливість зняти заборону єдиної Європи і затвердитися на ринку озброєнь, що росте, в Китаї.

Основною перепоною на шляху зняття ембарго ЄС з продажу зброї є блокуюче вето Великобританії, - основного партнера США по НАТО, яким не вигідне військове посилення Китаю в Тихоокеанському регіоні.

Росія, користуючись забороною Європейського Союзу на продаж озброєнь Китаю, стала основним партнером на його внутрішньому ринку озброєнь.

На думку експертів - сходознавців, торгівля зброєю з Китаєм приносить російській скарбниці декілька мільярдів доларів на рік, повідомляє агентство Синьхуа.

Зараз ви читаєте новину «Франція хоче зняти заборону ЄС на продаж зброї до Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути