середа, 16 липня 2008 13:50

Фондовий ринок України продовжує обвальне падіння

Український ринок, який обвалився напередодні на 5,15%, а з початку липня втратив вже 16,3%, 16 липня знову продовжив падіння: через годину торгів на провідній фондовій біржі ПФТС середнє падіння курсів акцій перевищило 10%.

Згідно з даними біржі, курси купівлі впали на 12%, тоді як курси продажу - на 8,4%, при цьому було зафіксовано понад 300 операцій на суму 65,2 млн грн, що є достатньо високим показником для українського ринку.

Учасники ринку називають основною причиною падіння, що продовжується, украй негативні новини зі світових ринків про новий виток кризи, яка почалася майже рік тому.

Більше інших постраждали низьколіквідні папери "Сан Інтербрю Україна" - вони впали на 50%, НАСК "Оранта" - на 30%.

Серед "блакитних фішок" найсильніше подешевшали Полтавська ГЗК - на 18,6%, Кременчуцький вагонобудівний завод - на 16,7%, шахта "Комсомольська Західна" - на 16,6%, Єнакіївський метзавод - на 15,6%, "Маріупольтяжмаш" - на 15,2%, Райффайзенбанк Аваль - на 15%, сумське НВО ім Фрунзе - на 12,5%.

Фактично уникнути падіння, як і напередодні, вдалося паперам "Західенерго" та "Дніпроенерго", які знизилися в ціні всього на 0,6% і 0,2% відповідно.

"Ринок, ймовірно, знайде підтримку спекулятивних покупців на рівнях близько 600 і може швидко піти вгору, коли компанії почнуть оприлюднювати звітність за перше півріччя. На наш погляд, непробивним рівнем підтримки для індексу ПФТС є 500, але спекулянти навряд чи дозволять ринку впасти так низько", - прокоментували ситуацію на ринку експерти "Альфа Капітал Україна".

В цілому з початку року ПФТС-индекс знизився на 45,3% - до 642,18 пунктів на кінець дня 15 липня, тоді як в 2007 році його зростання склало 135,3%. В даний час ПФТС знаходиться на рівні початку березня минулого року.

Як відомо, світовий фондовий ринок зараз переживає другий виток серпневої кризи - долар вчора встановив новий рекорд, впавши до 1,6 дол/євро. Причиною падіння стало очікування виступів глави Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке і міністра фінансів США Генрі Полсона у Конгресі на засіданні, присвяченому негативному стану фінансового ринку.

Бернанке виправдав негативні очікування ринку цінних паперів - за його словами, економіка США все ще може впасти. До того ж, у країні зріс ризик інфляції, що погіршує і без того нерівну обстановку, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Фондовий ринок України продовжує обвальне падіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути