четвер, 12 листопада 2009 17:15

Fitch знизило довгострокові рейтинги України

Fitch знизило довгострокові рейтинги України

Сьогодні агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валюті з рівня B до B-. Прогноз за рейтингами – "Негативний".

Агентство також знизило рейтинг країнової стелі України з рівня B до B- і підтвердило короткостроковий РДЕ в іноземній валюті на рівні B.

Про це говориться в повідомленні рейтингового агентства.

"Недавнє прийняття парламентом закону, що не відповідає коштам, які є у країни, про мінімальний розмір заробітної плати і пенсій, який, згідно з МВФ, може додати 7% від ВВП до дефіциту бюджету на 2010 р., фактично призвело до невиконання умов програми МВФ для України та істотно збільшило ризики для бюджетного фінансування, макроекономічної стабільності і кредитоспроможності", – цитуються в повідомленні слова директора в аналітичній групі Fitch із суверенних рейтингів Девіда Хеслама.

В агентстві зазначили, що в останні два тижні парламент України ухвалив новий закон, що збільшує мінімальний розмір заробітної плати і пенсій, і Президент України Віктор Ющенко відмовився накласти на закон вето, як того просив МВФ. Крім того, уряд подав до парламенту проект бюджету на 2010 р. з дефіцитом 8% ВВП.

При цьому, згідно із зобов"язаннями за програмою МВФ, дефіцит бюджету має бути 4% (з урахуванням операційного дефіциту енергетичної компанії НАК Нафтобаз України, що перебуває в державній власності, (рейтинг CCC/прогноз "Негативний").

Крім того, уряд фактично відійшов від зобов"язання, взятого на момент другої перевірки виконання умов програми МВФ у липні 2009 р. щодо підвищення роздрібних тарифів на газ, внаслідок чого, за прогнозами Fitch, дефіцит в 2009 р. може досягти близько 8,5% ВВП (11% з урахуванням дефіциту Нафтогазу), порівняно з цільовим рівнем в 6% ВВП (8,6%, включаючи Нафтогаз).

"Помітне підвищення бюджетного дефіциту і втрата основного джерела фінансування при припиненні виділення траншу МВФ на суму 4 млрд. дол., що мали були бути надані 15 листопада, залишає Україну з істотним розривом бюджетного фінансування", - говориться в повідомленні.

Агентство також зазначає, що політична динаміка вказує на те, що політика, що проводиться, може не вийти на стабільну траєкторію до того, як послідує ще один виток фінансової нестабільності. Подальше різке зниження курсу гривні посилило б тиск на банківську систему України, що стикнулася з кризою.

Незважаючи на вищезгадані складнощі, кредитоспроможність України підтримується низьким рівнем погашення за державним боргом. Україна здійснила виплати за суверенними облігаціями на суму 1,2 млрд. дол., терміни погашення за якими були в серпні та вересні 2009 р., продемонструвавши готовність платити, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Fitch знизило довгострокові рейтинги України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути