вівторок, 22 січня 2008 12:40

Фінляндія запропонувала альтернативний маршрут для Nord Stream

Міністерство навколишнього середовища Фінляндії рекомендувало консорціуму Nord Stream AG - операторові газопроводу "Північний потік", який пройде по дну Балтійського моря, вивчити альтернативний маршрут, що не проходить через територіальні води Фінляндії.

Морська частина газопроводу Nord Stream повинна пройти в територіальних водах і виняткових економічних зонах Росії, Німеччини, Фінляндії, Швеції і Данії. Спорудження морської частини газопроводу від Виборга до Грайфсвальда повинна початися 2010 року, виведення обох ниток на проектну потужність в 55 млрд. куб. м на  рік намічено на 2013 рік. З грудня 2007 року по жовтень 2008 року компанія Nord Stream має намір отримати дозвіл на будівництво.

Акціонери проекту - "Газпром" (51%), BASF, E.ON (по 20%), Gasunie (9%).

Навесні Nord Stream направила в МЗС Естонії прохання дозволити провести дослідження морського дна в економічній зоні цієї республіки, де рівніший рельєф дна і більші глибини, чим у водах Фінляндії, де планувалося прокласти трубопровід із самого початку. Проте уряд Естонії у вересні відмовив у цьому проханні.

Тепер Міністерство навколишнього середовища Фінляндії пропонує провести дослідження альтернативного маршруту на південь від острова Готланд замість запланованого проведення газопроводу через територіальні води Фінляндії на північ від острова.

Раніше Nord Stream повідомила про те, що не проводитиме вивчення альтернативного шляху на південь від острова Готланд у зв"язку з активним судноплавством і великою кількістю різних кабелів, встановлених у цьому районі. Крім того, Фінляндія закликала Nord Stream до розгляду маршруту, при якому газопровід у більшій частині проходитиме по суші.

Якщо газопровід не проходитиме через територіальні води Фінляндії, то це означає, що він пройде через естонські води, де транзит газу обкладатиметься тарифом, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Фінляндія запропонувала альтернативний маршрут для Nord Stream». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути