Ексклюзиви
середа, 23 січня 2019 17:25

Філарету - 90: найзнаковіші події з життя патріарха
12

Сьогодні святкує день народженння Святійший Патріарх Філарет. Йому виповнилося 90 років.

Автор: facebook
  Життєвий шлях Філарета
Життєвий шлях Філарета

Михайло Денисенко (Філарет) народився на Донбасі в селі Благодатному. Його дід загинув під час Голодомору, а батько - у Другій світовій війні, пише tv4.te.

Життєвий шлях Філарета
Фото: facebook
Життєвий шлях Філарета
Життєвий шлях Філарета
Життєвий шлях Філарета
Життєвий шлях Філарета

Філарет є випускником Московської духовної семінарії Російської православної церкви. На II курсі прийняв чернечий постриг з ім'ям Філарет.

У 1990 році після смерті московського патріарха Пимена Філарет відстоював право української церкви. Ініціював перейменування Українського екзархату РПЦ на УПЦ МП.
Розпочав процес відновлення автокефалії УПЦ КП. За що 1997 року на нього було накладено анафему Російською церквою. Втім, 2018 року Вселенський Патріархат анафему визнав недійсною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарху Філарету 90 років: найкращі цитати

Патріарх підтримував Євромайдан. Коли люди переховувалися від беркутівців у Михайлівському соборі, він згадав давні часи монгольської навали, коли гнані татаро-монголами ховалися в храмах.

Автор: tv4.te
  Життєвий шлях Філарета
Життєвий шлях Філарета

18 квітня 2018 року разом з Макарієм та Онуфрієм зустрівся з Петром Порошенком та офіційно передав підписи сорока архієреїв Київського патріархату, дванадцяти архієреїв Автокефальної церкви і десяти архієреїв Московського патріархату до Вселенського Патріарха про надання томосу про автокефалію Української церкви.

"Великий і достойний життєвий шлях! Він не був обраним Патріархом московським для того, щоб стати Патріархом для всієї української нації і привести Українську церкву до отримання томосу про автокефалію. У 1992 р. єпископ Яків (Панчук) став єдиним, хто не дослухався до вказівок з Москви і залишився з митрополитом Філаретом. З волі Божої ці двоє мали можливість поставити у єпископи третього, і так народився багатомільйонний Київський патріархат. З волі Божої Патріарх у доброму здоров'ї і при світлому розумі, ніби Мойсей, привів Богом обраний народ до "Землі обітованої", до заповітної мрії, до єдиної помісної Української православної церкви", - написав у Facebook священник Іван Сидор.

8 січня цьогоріч Філарет отримав звання Герой України "за видатну історичну роль у становленні незалежної Православної церкви України, діяльність, спрямовану на відродження духовності українського народу, піднесення авторитету православ'я, утвердження ідеалів милосердя і міжконфесійної злагоди".

Автор: facebook
  Життєвий шлях Філарета
Життєвий шлях Філарета

За словами Петра Порошенка, Патріарх Філарет вже увійшов в історію як духовний і державний лідер, один із творців церкви і держави.

Патріарх Філарет вірить, що Києво-Печерська лавра та Почаївська лавра належатимуть українській церкві, а не російській.

Однак відкинув силові методи повернення святинь.

Зараз ви читаєте новину «Філарету - 90: найзнаковіші події з життя патріарха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути