середа, 23 січня 2019 09:19

Патріарху Філарету 90 років: найкращі цитати

Патріарху Філарету 90 років: найкращі цитати
Патріарх Філарет святкує 90-річчя. Фото: file.liga.net

У середу, 23 січня, свій день народження відзначає патріарх Православної церкви України Філарет. Йому виповнилося 90 років.

Патріарх народився 23 січня 1929 року в селі Благодатному Амвросіївського району Донецької області. Його ім'я в миру - Михайло Антонович Денисенко. У 1952-му закінчив Московську духовну академію з ученим ступенем кандидата богослов'я, плвідомляє Обозреватель.

1 січня 1950 року прийняв чернечий постриг з ім'ям Філарет. Після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України Філарет почав діяти під девізом "в незалежній державі - незалежну церкву". Саме тоді він взяв курс на проголошення автокефалії Української Православної Церкви.

А вже 15 грудня 2018 року створили автокефальну Православну церкву України. 8 січня Філарету присвоїли звання Герой України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обидві Лаври належатимуть українській церкві - Філарет

З нагоди дня народження людини, яка боролася за автокефалію Української православної церкви, підібрали 10 кращих його цитат:

"Ми відповідальні не тільки за вчинене зло, а й за добро, якого не робимо".

"Ми повинні пам'ятати, що Європа - наш спільний дім. Якщо в одній кімнаті почнеться пожежа - загроза для всього будинку. Якщо в одну квартиру залізли злодії - це не означає, що всі інші мешканці будинку - в безпеці. Або якщо на нижніх поверхах повінь затоплює будинок - що жителі верхніх поверхів можуть не турбуватися".

"Друге зло, яке нас особливо турбує - це корупція. Корупція означає руйнування. Тому що це явище руйнує суспільство і державу зсередини".

"Виступати проти свого побратима - це ознака слабкості".

"Політична корупція - це коли політики обіцяють виборцям різні блага, часто недоступні для того, щоб досягти влади".

"Як християни, ми повинні бути миротворцями, тому що так нам заповідав Бог. Ми не повинні бажати війни. Але це не означає, що коли зло веде війну проти добра - ми повинні скласти руки, не противитися злу".

"Я добре пам'ятаю, що таке війна. Війна і зараз там, на Донбасі, де моя Батьківщина. Моє рідне село окуповано Росією. Я знаю, яким цінним є світ".

"Справедливість вимагає покарання, а християнство - прощення".

"Коли б'ють - це не божа воля".

"Визнання Голодомору геноцидом - це те, що сьогодні стверджує нашу державу. Український народ зміцнюється і зміцнюється. Нас знищували, а ми живі і не тільки живі, а й стверджуємось".

Станом на 21 січня 2019-го загалом до ПЦУ приєдналися 108 парафій колишньої УПЦ МП.

У селі Горошівці Заставнівського району на Буковині церковна громада прийняла рішення про перехід до Православної церкви України, попри відмову переходити отця Федора, що служив у їхній церкві. Тому присутні прийняли рішення написати митрополиту Чернівецької та Буковинської ПЦУ Данилу, щоб він рекомендував приходу нового священнослужителя ПЦУ. Під час волевиявлення правопорядок забезпечувала поліція. Рішення приймали близько 300 людей.

Зараз ви читаєте новину «Патріарху Філарету 90 років: найкращі цитати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути