Ексклюзиви
середа, 13 листопада 2019 17:38

Філарет не відмовиться від амбіцій. Буде ігнорувати рішення суду

Філарет не відмовиться від амбіцій. Буде ігнорувати рішення суду
Антошевський: "Філарет не відмовиться від амбіцій". Фото: bbci.co.uk

Апеляційний суд Києва 11 листопада дозволив продовжити ліквідацію Київської патріархії Української православної церкви.

Цим рішенням скасував попереднє, оголошене Окружним адмінсудом Києва. За ним ліквідаційній комісії заборонили проводити усі дії, що стосуються майна УПЦ КП.

Під час судового засідання сталася сутичка між представниками релігійної організації та правоохоронцями. Священник із великим хрестом і вірянами, розбили скляні двері будівлі суду у спробі потрапити на засідання. Почалася бійка з представниками суду. Для припинення конфлікту розпили сльозогінний газ. П'ять активних учасників інциденту доставили до райуправління.

"Ліквідація Патріархії Київського Патріархату вже йде. Є ліквідаційна комісія та її голова - митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан. Фактично сьогодні суд визнав, що владика Філарет вже не є чинним керівником Патріархії, а всі ліквідаційні дії має здійснювати саме Іоан Черкаський", - заявили у Міністерстві культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По-християнськи: окупанти зносять український храм

Раніше, на сайті УПЦ КП анонсували протест проти дій предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. Протестуватимуть й проти зняття з держреєстру Київської Патріархії УПЦ КП Міністерством культури за часів правління Петра Порошенка.

"Конфлікт між Епіфанієм і Філаретом не вичерпався рішенням суду. Далі він буде розвиватись у інформаційній площині. Бо законослухняність - не риса радянських людей, а Філарет є яскравим представником такого покоління. Він не відмовиться від своїх амбіцій, бо роками будував українську незалежну церкву. Й коли домовленості були досягнуті, все обернулось не так, як він планував. Будемо відверті, незалежність української церкви невигідна Москві. Вона спекулює ситуацією", - говорить Gazeta.ua релігієзнавець Тарас Антошевський.

15 грудня 2018-го українські церкви об'єдналися у єдину Православну церкву України. Її очолив митрополит Епіфаній. Тоді ж під час Об'єднавчого собору ліквідували й УПЦ КП.

Представники УПЦ МП (Російської православної церкви. - Gazeta.ua) в переважній більшості відмовились визнавати Єдину українську церкву, та окремі парафії все ж перейшли до ПЦУ.

Навесні 2019-го Філарет заявив, що за домовленостями про створення Єдиної церкви йому обіцяли негласне керівництво. Та їх порушили. Згодом Філарет заявив, що Київський патріархат досі не ліквідований. Після такої заяви священний синод ПЦУ позбавив його прав єпархіального архієрея.

25 червня Філарет створив власний синод КП до якого входять єпископи, яким ПЦУ заборонила священнослужіння. Вони провели "помісний собор" на якому постановили відновити ліквідовану церкву, тим самим скасувавши визнання Єдиної Православної церкви України. Почалися суди за скасування ліквідації Київської Патріархії.

31 липня 2019-го Філарет заявив, що Томос православної церкви України не такий, як у інших православних церков.

Зараз ви читаєте новину «Філарет не відмовиться від амбіцій. Буде ігнорувати рішення суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути