понеділок, 03 серпня 2009 10:18

Фестиваль на Львівщині завершився грандіозним скандалом (ФОТО)
6

Етно-фестиваль "Свірж" на Львівщині, який повинен був стати мегаподією (обіцяли знаменитих Сезарію Евору, "ВВ", Ніно Катамадзе, "Здоб ши Здуб", Пелагею), закінчився грандіозним скандалом. Тільки частина обіцяних артистів змогла виступити, оскільки до вечора другого з трьох днів фесту почали розбирати головну і рок-сцени.


31 липня – 2 серпня в селі Свірж Перемишлянського району Львівської області повинен був проходити музичний фестиваль із однойменною назвою. Мали виступати понад 60 виконавців, серед них володарі премії "Греммі" Цезарія Евора з Кабо-Верде і гурт "Зе Клезматікс" зі США.

Проте дійство зупинилося на другий день після початку.

Квитки на "Свірж" у травні-червні продавали за 150 грн. У липні ціну підвищили до 250 грн. ВІП-місця коштували 1000 грн. Згодом стало відомо, що у фестивалю є проблеми з фінансами. Менш як за місяць до початку на електронні адреси власників квитків прийшло прохання посприяти грошима для встановлення біотуалетів і виготовлення сувенірів.

- Запрошуємо Вас стати інвестором фестивалю "Свірж". Розміри інвестицій від 10 тисяч гривень до 600 тисяч гривень. Рішення просимо прийняти до 14 липня включно, - йшлося у листі.  вернення приходило від організатора фестивалю київської агенції "Габрі", яку очолює Арміне Габріелян, 26 років. За день до початку дійства вона нічого не говорила про проблеми з фінансами.

- Ми вже вклали у "Свірж" два мільйони гривень, - розповідала Габріелян. - Розраховуємо на 40 000 відвідувачів – саме стільки надрукували вхідних браслетів. Якщо прийде більше людей – не будемо впускати. Поки що квитки розкуповують не дуже активно. Люди відкладають все на останній день.


Фестиваль розташувався на відкритій галявині площею 35 га. Облаштували три великі сцени. У п"ятницю "Свірж" відкриває грузинка Ніно Катамадзе і гурт "Інсайт".

- Я щойно дізналася, що нам досі не купили квитків додому, - каже співачка зі сцени.

Наступного дня біля п"ятої години всі збираються біля головної сцени. Тут має співати "Піккардійська терція". На рок-сцені заплановані виступи гуртів "ВВ" і "Фліт". Проте концерти не починаються. Натомість робітники сцени збирають обладнання.

- Сьогодні і завтра сцени працювати не будуть, - заявляє 35-річний Богдан Дзюнько з компанії, яка облаштовувала сцени. - Організатори оплатили нам і артистам тільки перший внесок за договорами. Подальша оплата постійно відтягувалася. Ми зазнали 700 тисяч гривень збитків.

Через годину на сцену виходить Арміне Габріелян:

- Наші сподівання на продаж квитків не виправдалися. Прийшло тільки п"ять тисяч людей. Тому ми не можемо покрити усі витрати. Ми подумаємо над механізмом повернення грошей.

З двох сцен забирають усю техніку. Залишають тільки фольклорну сцену, на якій виступають гурти "Здоб ші Здуб" і "Мед Хедс". Вони погодилися відіграти програму без гонорару. Наступного дня розбирають і цю сцену.

- Зразу було ясно, що не все буде чисто, - скаржиться 20-річна Діана з Києва. -  Насторожило те, що на сайті фестивалю не було книги відгуків. Мабуть, одразу готувалися, що відгуки будуть переважно негативними. Крім того організатори навмисно обманювали відвідувачів. Пропонували їхати зі Львова до Свіржа їхніми автобусами за 20 гривень. Мовляв, це всього на шість гривень дорожче рейсових маршруток. Хоча насправді автобус зі Львова коштує 6,50. Організатори кажуть, що розраховували на більшу кількість глядачів. Хоча у перші дні не могли дати ради і з тими, хто прийшов. Біля біотуалетів постійно були черги, не вистачало питної води.

У неділю у Свіржі залишилося кілька сотень людей. Купалися в озері біля місцевого замку, пили пиво. Частина відвідувачів "Свіржа" поїхала в селище Славське Сколівського району. Там у ці ж дні відбувався рок-фестиваль. Відвідувачів із вхідними браслетами "Свіржа" пускали безкоштовно.

Буквально недавно аналогічна ситуація склалася на фестивалі "Пророк", який проходив в Києві на аеродромі "Чайка" 18 і 19 липня. Другий день фестивалю не відбувся, наметове містечко розігнали, а гроші за квитки людям не повернули до цих пір. Організатори на сайті фестивалю заявили: "Єдиною причиною відміни другого дня є погане планування фінансів організаторами фестивалю. Промоушн-агентство не змогло заплатити за оренду сцени на другий день".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Фестиваль на Львівщині завершився грандіозним скандалом (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути