понеділок, 28 жовтня 2019 15:34

Фантастична краса: подруги створюють вінки за старовинними технологіями

Фантастична краса: подруги створюють вінки за старовинними технологіями
4 подруги створили фотопроект "Від лялі до кралі". Створюють автентичні українські вінки та фотографують в них дівчат. Провели персональну виставку. Фото: Facebook/Олена Афанасенко

4 подруги з Черкас створили проект "Від лялі до кралі". Виготовляють автентичні вінки.

Із авторками проекту зустрічаємось у кафе. Вони п'ють каву, жартують, пригощають лимонадом.

Жінки познайомилися 2014-го, коли займалися волонтерською діяльністю.

"Раніше вінки робили монахині чи старі бабусі. Зараз майстринь, які вміють їх виготовляти, майже не залишилося. В якийсь момент нам стало цікаво самим зробити вінок у традиційній техніці. Перший весільний виготовили восени 2018-го. Знадобилося 2 місяці. Фото виклали у Facebook. Нам писали, що він прекрасний. Радили професійно цим займатися. Вирішили започаткувати свій проект", - каже Галина Тимошенко.

Жінки створюють вінки у різних техніках: воскові, з балабонами, паперових квітів, вовни та золотої нитки. Нещодавно показували їх на виставці у Переяслав-Хмельницькому на Київщині, у листопаді планують демонструвати у столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як добре й здорово варити" - діаспорянки створили книгу рецептів української кухні

"Кожен наш виріб - унікальний. Вимагає багато часу та майстерності. Виготовлення вінків на замовлення - це вимушений крок, щоб заробити на проведення виставок і придбання необхідних матеріалів. Ціни починаються від 800 гривень. Часто шкода їх продавати, бо вони заслуговують на те, аби бути музейним експонатом", - каже Олена Афанасенко.

У вінках фотографують тільки дівчат до 18 років. Дорослих жінок для фото одягають у хустини.

"Вінок - це атрибут жіночності. Дівчата носили їх до заміжжя, а тоді заміняли очіпком. Весільні вінки робили по-багатому. Вставляли маленькі шматочки дзеркала, обгортки від цукерок, лелітки, намистини, пір'я. Після обряду їх часто вкладали в ікони, тому вони гарно зберігалися", - каже Олена Почтарьова.

Вінки, які виготовляють Олена Почтарьова, Галина Тимошенко та Олена Афанасенко, фотографує на моделях киянка Світлана Задоровська.

"Я працювала економістом. Дуже втомилася від цієї галузі, відчувала, що пропадаю. Якось чоловік подарував камеру - знав, що завжди любила фотографувати. Займаюся цим вже 4 роки. Чоловік підтримує, але трохи свариться, коли обробляю фотографії до другої ночі", - каже Задоровська.

Український мобільний додаток для повернення пластикової упаковки в обмін на винагороду Greenbin.app отримав 45 тис. євро інвестицій в акселераторі Huge Thing від програми Poland Prize.

Зараз ви читаєте новину «Фантастична краса: подруги створюють вінки за старовинними технологіями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути