неділя, 21 травня 2023 12:40

Спецтема: Війна Росії проти України

F-16 передаватимуть Україні підрозділами, а не "поштучно" – Повітряні сили

F-16 передаватимуть Україні підрозділами, а не "поштучно" – Повітряні сили
У ПСУ заявили, що західні партнери можуть передати Україні кілька десятків F-16. Фото: US Air Force

На першому етапі Україна може отримати кілька десятків винищувачів F-16.

Міжнародні партнери не будуть передавати західні літаки "поштучно". Про це повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в телемарафоні "Єдині новини" 21 травня, передає Gazeta.ua.

За його словами, бойові судна союзники передаватимуть підрозділами. Офіційно підрозділи – це щонайменше ескадрилья. В українському варіанті це 12+ літаків.

"Таким чином, кілька десятків літаків може бути передано Україні спочатку для вирішення поточних завдань", – сказав Ігнат.

Він нагадав, як упродовж тривалого часу Україна говорила про те, чому їй необхідні F-16 і що це дасть державі у воєнний та мирний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ дізналися, хто переконав Байдена підтримати постачання F-16 Україні

"Відбулося те, про що ми з вами говорили неодноразово. І дійсно, це історичне рішення про передачу F-16 стане поштовхом на шляху до нашої перемоги. Сподіваюся, це станеться якнайшвидше", – зазначив Ігнат.

За його словами, насамперед цей літак "дозволить захистити нас всередині країни й відігнати подалі російські літаки від наших кордонів, які обстрілюють нас керованими авіабомбами".

Також він додав, що наявність літаків F-16 дозволить Україні "навести порядок на морі й найголовніше – допомогти нашим сухопутним угруповання, Силам оборони деокупувати території".

"Це ті ключові речі, для чого потрібен нам літак. Наявна номенклатура озброєння F-16 дозволяє впоратися із цими всіма задачами, які я перерахував", – підкреслив Ігнат.

США підтримують спільні зусилля союзників й партнерів щодо підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, зокрема F-16. Навчання на винищувачах не відбуватиметься в США, однак американський персонал братиме участь разом з європейськими союзниками й партнерами, заявив президент США Джо Байден 20 травня.

Очікується, що навчання триватимуть кілька місяців й можуть розпочатись "найближчими тижнями".

У подальші місяці Сполучені Штати Америки із союзниками обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні бойові літаки, зокрема й F-16, заявив радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван.

Зараз ви читаєте новину «F-16 передаватимуть Україні підрозділами, а не "поштучно" – Повітряні сили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути