пʼятниця, 27 березня 2009 08:19

Євросоюз переживає розкол

Автор: Фото Reuters
  Мірек Тополанек виступає у Європарламенті 25 березня, 2009 року
Мірек Тополанек виступає у Європарламенті 25 березня, 2009 року
Політичний крах прем"єр-міністра Чехії Мірека Тополанека поставив під сумнів головування країни в ЄС, підсилив побоювання з приводу хвилювань в Східній Європі та похитнув саму концепцію оновленої Європи, пишуть ЗМІ. Додатково Тополанек розкритикував програму Барака Обами, назвавши її "дорогою в пекло". Політичний крах чеської правлячої коаліції на чолі з Міреком Тополанеком стався на тлі загального погіршення економічної ситуації в Центральній та Східній Європі, пише The Financial Times. Падіння коаліції наносить серйозний удар по головуванню цієї країни в Євросоюзі і зайвий раз доводить необхідність створення посади президента ЄС, упевнене видання.

Тепер все залежить від Вацлава Клауса, чеського президента-євроскептика. Він може залишити Тополанека або призначити когось ще, йдеться в редакційній в статті. І до кризи Прага не відрізнялася видатними лідерськими якостями, пише FT, а зараз вже точно можна сказати: їй не вдалося очолити європейський "супертанкер", як це зробили французи в минулому півріччі.

Скандал навколо Тополанека - удар по ЄС

Не вперше країна, головуюча в ЄС, переживає урядову кризу, нагадує El Раis, але криза в Чеській Республіці застала Євросоюз в один з найбільш критичних моментів.

"Погано те, - йдеться в статті від імені редакції, - що Обама на початку квітня на саміті США-ЕС фотографуватиметься з Тополанеком, який нічого не вирішує і до того ж виступив з абсолютно недипломатичними висловлюваннями щодо планів нового президента. Погано, що Прага представлятиме ЄС на саміті G20". Але ще гірше, що розбурханий і розколотий Євросоюз, який вважав, що єдиною перешкодою для ратифікації Лісабонської угоди була Ірландія, тепер, коли євроскептик Клаус знову знайде силу, зіштовхнеться з новою проблемою. "Гірші побоювання ЄС щодо чеського головування підтвердилися", - резюмує видання.

Відставка уряду в Празі посилила страхи з приводу можливих народних хвилювань в Східній Європі та поставила під сумнів подальше головування Чехії в ЄС, а також стрясла фондові ринки Східної Європи, пишуть в The Independent кореспонденти Ванесса Мок та Деніел Маклафлін. Вчора впав курс майже всіх східноєвропейських валют.

Празький уряд був усунений у зв"язку з низкою скандалів, а не через назріваючий фінансовий крах, але його падіння посилило атмосферу невизначеності у вибухонебезпечній Східній Європі, відзначає видання. Чотирма днями раніше у відставку пішов угорський лідер Ференц Дюрчань, а п"ять тижнів тому хвиля народного обурення змела уряд Латвії. Це знову доводить, що в регіоні панує економічна та політична нестабільність, вважає видання.

Головування можуть передати Франції або Швеції

Відставка Тополанека похитнула оновлений Євросоюз, стверджує в сьогоднішній Die Welt Крістоф Б.Шильц. "Протягом декількох останніх місяців множиться кількість незадоволених проектом під назвою "Європа". Замішання, невпевненість, страх - ось стан, в якому, на думку німецького журналіста, останні два дні знаходиться ЄС. Належить з"ясувати декілька насущних питань: чи залишиться ЄС без голови, якщо Тополанек піде у відставку до закінчення терміну головування в ЄС в кінці червня? Як у такому разі ЄС вдасться пройти через економічну кризу? Чи планує відомий скептичним ставленням до ЄС президент Чехії Вацлав Клаус остаточно поховати Лісабонський договір?

Тополанек, відзначає автор далі, тримається упевнено. Але чи довго фінансові ринки терпітимуть на чолі ЄС "кульгаву качку"? І потім, як поставляться громадяни ЄС до подібної плутанини за часів важкої економічної кризи? У Брюсселі, повідомляється в статті, обговорюють можливість передачі головування Франції або Швеції.

А поки, за 10 днів до саміту США-ЕС, Тополанек критикує кон"юнктурну програму адміністрації Обами, називаючи її "дорогою в пекло". "Це може бути останнім серйозним виступом Тополанека", - застерігає видання.

За матеріалами InoPressa.ru

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз переживає розкол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути