вівторок, 27 листопада 2012 02:04

Європейські аграрії облили молоком будівлю Європарламенту і поліцію Брюсселя

Європейські виробники молока влаштували чергову велику акцію протесту в Брюсселі проти низьких закупівельних цін. До кінця дня вона обернулася серйозними сутичками з поліцією.

Як передає "Інтерфакс", будівля Європарламенту ще з ранку оточили "їжаки" металевих загороджень з колючого дроту. Співробітників і відвідувачів Європарламенту пропускали в будівлю через вузький прохід у загородженнях. Парламентський подвір'я посилено охоронялося. На площі Люксембург, розташованої перед будівлею Європарламенту було розкинуто величезний намет з подачею всередину гарячого повітря, встановлені біотуалети - маніфестація розрахована на два дні.

Виробники молока, що прибули в Брюссель з бельгійських провінцій, а також з Франції, Нідерландів та Німеччини на 800 тракторах, якщо вірити організаторам, блокували багато місця в столиці Євросоюзу, в тому числі доступ до брюссельському аеропорту. Учасники акції з інших країн прибули на автобусах.

Всього, за даними поліції, в Брюсселі зібралися для протесту біля двох тисяч європейських виробників молока. До 16:00 маніфестанти почали поливати будівлю Європарламенту молоком і вилили 15 тисяч літрів. З тракторної візки вони виливали молоко на парламентський фасад і підривали численні петарди.

При спробі проникнути у внутрішній двір Європарламенту поліція застосувала водомети і сльозогінний газ.

Рух автотранспорту в "європейському кварталі", де розташовані головні установи ЄС, було ускладнено бар'єрами поліції вже з ранку, ще до прибуття маніфестантів, але до кінця дня дорожня ситуація остаточно посилилася, заблокованими опинилися головні транспортні артерії.

Учасники акції підпалили кілька автомобільних покришок поблизу від будівлі Європарламенту.

Як передає ІТАР-ТАРС, молоко лилося струмками і на голови поліцейських, які почали відтісняти аграріїв від стін комплексу.

Протестувальники вимагають відмови від скорочення Спільної аграрної політики Євросоюзу в бюджеті ЄС і створення загальноєвропейського наглядового органу, який би відстежував ситуацію в молочній промисловості та забезпечував адекватне підвищення цін на її продукцію.

Фермери вважають, що закупівельні ціни на їхні товари явно занижені. Головна причина полягає в значному підвищенні всіх супутніх витрат - на пальне, електрика, ветеринарні послуги. А в Європі спостерігається важка криза надвиробництва молочної продукції.

"Щоб вижити, нам необхідні закупівельні ціни в 40 євроцентів за літр молока, тоді як на практиці вони складають тільки 26", - заявила сьогодні асоціація європейських виробників молочної продукції. Вона виступає організатором загальноєвропейської акції протесту.

Стягуючих протягом усього дня до Еврокварталу колони важкої сільськогосподарської техніки практично паралізували рух у всій східній частині бельгійської столиці. На ключових магістралях, що зв'язують Брюссель з Люксембургом, Парижі, Льєжі та Антверпеном, утворилися багатокілометрові пробки.

Зараз ви читаєте новину «Європейські аграрії облили молоком будівлю Європарламенту і поліцію Брюсселя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути