Ексклюзиви
вівторок, 09 вересня 2008 10:10

Європа усунула США від переговорів по Грузії

Напередодні в підмосковній резиденції президента Росії Майендорф пройшли переговори Дмитра Медведєва з президентом Франції Ніколя Саркозі. Російські оглядачі сходяться на думці, що делегація Євросоюзу своєї мети досягла. Вже не сподіваючись на відкат від незалежності Абхазії і Південної Осетії, Європа змогла переконати Москву вивести війська з Грузії для розміщення там європейських миротворців.

При цьому, як пише "РБК daily", Євросоюз при головуванні Франції зміг повністю усунути США від участі в процесі врегулювання, намагаючись продемонструвати силу і єдність країн ЄС. Москва в цьому успішно підіграла, розраховуючи в майбутньому добитися від європейців визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії.

Результати переговорів, що продовжувалися понад чотири години, сторони визначили як "позитивні". Н.Саркозі заявив, що вже через місяць можна чекати повного виведення російських військ "з грузинських територій". Пізніше на території Грузії ЄС має намір розмістити близько 200 спостерігачів, проти чого Росія раніше заперечувала.

Тим часом, такий результат переговорів нікого не здивував. За інформацією джерел "Комерсанта", Н.Саркозі не зустрів на переговорах ніякого опору в цьому питанні з боку російських парламентерів. Більш того, високопоставлений співробітник Кремля повідомив після переговорів: "Вони думали, що будуть проблеми з цим рішенням. Але це ж в наших інтересах - прибрати звідти наших хлопців і поставити якомога більше європейських спостерігачів, щоб забезпечити розмежування. І ми із задоволенням погодилися із заміною".

Як відзначає "Час новин", одним з головних підсумків вчорашніх зустрічей стало узгодження початку міжнародного переговорного процесу по статусу Південної Осетії і Абхазії. Він почнеться 15 жовтня в Женеві. В той же час процес визнання незалежності обох держав, за словами експертів, набиратиме обороти. "Він буде продовжений в обмін на порятунок обличчя Євросоюзу. Москва немов визнає, що у ЄС є якийсь вплив на дії Росії", - сказав РБК daily політолог Дмитро Евстаф"єв. На його думку, вже через рік число країн, що визнали незалежність РЮО і Абхазії, буде порівняне з числом країн, що визнали Косово, повідомляє РБК.

Зараз ви читаєте новину «Європа усунула США від переговорів по Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути