неділя, 23 липня 2017 15:31

Євген Філімонов назвав умову, за якої реформу МВС можна буде назвати успішною

Євген Філімонов назвав умову, за якої реформу МВС можна буде назвати успішною
Євген Філімонов прокоментував реформу МВС. Фото: ukranews

До кінця 2018 го року має бути завершено впровадження поліцейської реформи. Експерти та представники громадськості неодноразово звертали увагу на значні недоліки і недоробки даної реформи.

Євген Філімонов, експерт в правоохоронній галузі, колишній співробітник МВС і СБУ з більш ніж 25-ти річним стажем роботи в органах, вважає, що реформу МВС назвати реформою взагалі не можна. Своєю думкою він поділився в інтерв'ю виданню ukranews.

"Звільнити весь досвідчений персонал, який розумів, як потрібно працювати, як розкривати злочини і де шукати злочинців і найняти абсолютно недосвідчених молодих людей для роботи в "полі" - не схоже на реформу", - сказав він.

За його словами, ситуація зі злочинністю в країні є плачевною, а розкриваність злочинів вкрай низька.

"Частково це вина люстрації - на заміну звільненим досвідченим співробітникам, серед яких не могли бути всі 100% корупціонерами, прийшли юні менеджери, маркетологи, фізкультурники", - стверджує Філімонов.

Свою роль, на думку екс-першого заступника Київського СБУ, зіграло і звільнення всієї грузинської команди, яка прийшла працювати в Україні після Революції гідності.

Філімонов вважає, що грузинські фахівці відмінно справлялися зі своїми завданнями, але зіткнулися з українськими реаліями, які йшли врозріз з їх концепцією роботи.

"Багато хто з реформаторів скаржилися на опір з боку правлячої вертикалі, небажання приймати реформи і відмовлятися від старої системи", - сказав експерт.

Філімонов не вважає експеримент з новою поліцією повністю провальним, але при цьому зауважує, що поліцейським знадобиться ще років п'ять, щоб навчитися працювати на вулицях, завести власну базу, і зрозуміти злочинність.

"Реформу Національної поліції можна буде назвати успішною тільки тоді, коли кожен українець зможе впевнено сказати, що відчуває себе захищеним і в безпеці", - підкреслив він.

Не менш важливою є і реформа Служби безпеки України. Філімонов повністю підтримує ідею фахівців НАТО, яка полягає в тому, щоб СБУ не шукала корупціонерів, а займалася виключно питаннями, пов'язаними з національною безпекою. Тобто, запобіганням терактів, диверсій, і нейтралізацією шпигунів. Але для цього необхідно зробити одне серйозне зміна.

"Щоб СБУ стало більш незалежним у своїй роботі - необхідно прибрати його від впливу Верховної Ради. Чого, я думаю, Президент не дуже хоче. Але як би там не було - реформа ще далека від реалізації. Але без реформи СБУ не буде просування України ні в Євросоюз, ні в НАТО і про це потрібно пам'ятати ", - резюмував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Євген Філімонов назвав умову, за якої реформу МВС можна буде назвати успішною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути