неділя, 15 травня 2022 14:28

Евакуювати всіх: дружини захисників Азовсталі благають про допомогу

Евакуювати всіх: дружини захисників Азовсталі благають про допомогу
Дружини захисників Азовсталі зібралися на чергову пресконференцію. Наполягають на евакуації усіх з заводу. Зокрема і тіл померлих, щоб їх поховати. Фото: скріншот із відео

На Азовсталі у Маріуполі близько 700 поранених людей.

Кожен день ця цифра змінюється, оскільки люди або помирають, або отримують нові поранення, розповіли на пресконференції дружини героїв - Ганна Науменко, Катерина Прокопенко, Юлія Федосюк, Ольга Андріанова, Дар'я Цикунова, передає Gazeta.ua.

Жінки наполягають на евакуації усього гарнізону, а не тільки поранених, адже вони з'являються кожен день. Також вони наголошують й на тому, що потрібно забрати померлих людей з заводу, щоб поховати їх.

Оборонці готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію, сказала Юлія Федосюк.

"Вони майже не виходять на поверхню, лише щоб знайти їжу та воду. Настрої песимістичні, бо надії на порятунок майже немає. Готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію", — сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Kalush Orchestra про заклик врятувати бійців з Азовсталі: Це було важливіже, ніж дискваліфікація

Водночас жінки наголошують, що вірять українській владі та міжнародній спільноті, які докладають максимум зусиль, щоб врятувати військових з Маріуполя.

Також жінки розповіли, як відбувалася остання евакуація цивільних із міста. Процесом керував командир "Азову" Денис Прокопенко. Оскільки росіяни не пускали на територію заводу нікого — ані представників влади, ані ООН, ані Червоний Хрест.

У захисників майже немає їжі, води та ліків. Вони роблять по одному ковтку в п'ять годин. А поранені вимушені терпіти біль, оскільки критично мало антибіотиків та знеболювальних.

"Поранення мають практично всі. І змушені терпіти страшні муки, оскільки не мають знеболювальних. Ліки дають лише в найважчих випадках. Оперують військових без анестезії. Інші дивляться на цю муку. Не воюють тільки ті, хто не мають кінцівок. Решта поранених - стоять на позиціях", — сказала одна з дружин.

Чоловіки іноді виходять, щоб знайти хоч якусь воду, але через постійні обстріли не всі мають таку можливість. Наприклад, чоловік Ольги Андріанової не виходив з тунелів з 28 лютого.

Дружини також розповіли, що захисникам постійно пропонують здатися, але це не вихід, оскільки російські окупанти катують, а потім вбивають військових. 26-річного азовця, який здався в полон, закатували. А потім надіслали його матері фотографію мертвого сина.

Жінки розповіли, як справляються зі стресом - займаються волонтерством та намагаються допомогти своїм чоловікам. Одна з дружин додала, що проміняла б весь свій комфорт на те, щоб опинитися на заводі разом з чоловіком.

На питання журналістів, чи збираються жінки звернутися до президента США Джо Байдена, вони відповіли, що він напевно поінформований про Азовсталь. І якщо він хотів би, то вже б якось допоміг усіх евакуювати.

Одна з дружин зазначила, що є й інші світові лідери, які мають більший вплив на президента РФ Володимира Путіна та зможуть щось зробити.

Захисники Маріуполя, які майже від початку повномасштабної війни Росії проти України опинилися в оточенні, знищили близько 6 тис. російських окупантів та до 80 танків. На Маріуполь росіяни кинули близько 14 тис. військових.

Маріуполь у блокаді з 1 березня. Українські воїни перебувають на Азовсталі.

За дорученням президента України Володимира Зеленського проводяться переговори щодо евакуації воїнів. У першу чергу планують вивезти важкопоранених.

Ситуація на заблокованій Азовсталі критична. У воїнів майже закінчилася їжа, а пити вони змушені технічну воду. Поранені помирають від гангрени.

Росіяни по них випускають десятки ракет, здійснюють десятки авіанальотів і ведуть постійні мінометні обстріли. Під прикриттям обстрілів вони намагаються прорватися всередину заводу.

Зараз ви читаєте новину «Евакуювати всіх: дружини захисників Азовсталі благають про допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути