понеділок, 05 липня 2010 11:49

Естонці знайшли свій легендарний підводний човен часів Другої світової

Естонці знайшли свій легендарний підводний човен часів Другої світової

Дослідники Морського музею Естонії знайшли на дні моря підводний човен "Калев" (Kalev), побудований в 1936 році. Він вважався гордістю військово-морського флоту довоєнної Естонії.

"Після довгих пошуків "Калєва" ми зосередилися цього літа на мінному полі Юмінда, де підводний човен загинув імовірно в жовтні 1941 року", - повідомив учений і підводний археолог Велл Мясс.

За словами археолога, який займається пошуками морських об'єктів вже 33 роки, човен лежить на глибині 85 метрів поблизу півострову Юмінда (Juminda). Знахідка відрізняється більшою шириною корпусу в порівнянні з іншими субмаринами тієї пори, що, на думку В. Мясса підтверджує, що знайдено саме "Калев".

Учений сподівається, що найближчим часом вдасться залучити сучасну техніку і більш докладно дослідити затонулий підводний човен.

Естонія купила у Великобританії в 1936 році два човни одного класу: "Калев" і "Лембіт". Із входженням Естонії до складу СРСР вони були поставлені на озброєння ВМФ Радянського Союзу і воювали в роки Другої світової війни проти гітлерівської Німеччини. Восени 1941 року "Калев" пропав. Про його долю досі нічого не відомо. Як вважають фахівці, він підірвався на міні.

"Лембіт" після війни був складі ВМФ СРСР спочатку як бойовий корабель, потім як навчальний. У 1979 році був переданий морському музею Естонії і досі вважається найстарішим підводним човном, що знаходиться на плаву.

Якщо підтвердиться, що підводний човен - це дійсно "Калев", для В. Мясса, який довгі роки шукав її, він стане другою значною знахідкою за останні роки. У 2003 році йому вдалося знайти у Фінській затоці броненосець "Русалка" Російського військово-морського флоту, який затонув в шторм 6 вересня 1893. До цього корабель безуспішно шукали кілька експедицій.

Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «Естонці знайшли свій легендарний підводний човен часів Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути