вівторок, 10 листопада 2009 11:50

ЄС заборонив розміщувати розп"яття у польських школах

  Німецький консервативний політик Еріка Стейнбах
Німецький консервативний політик Еріка Стейнбах

Що сьогодні найбільше загрожує польській незалежності? Як показало спеціальне опитування дослідницького центру "GfK Polonia" для газети "Rzeczpospolita", проведене в 91-ту річницю здобуття Польщею незалежності, на першому місці у висловлюваннях респондентів знаходяться побоювання, що Євросоюз перехопить правові функції польської влади (73% згадувань).

"Полякам продовжує подобатися Європейський Союз, але вони почали звертати увагу на деякі його мінуси", - прокоментував такий результат соціолог з Ягеллонського університету Ярослав Фліс (Jarosіaw Flis). - "Ми помітили, чиновники що ЄС, рішення яких нам незрозумілі, стали втручатися у багато сфер нашого життя".

Фліс додав, що такі події, як недавнє рішення Європейського суду з прав людини у Страсбурзі про заборону розміщення у школах розп"ять, тільки підсилюють побоювання поляків і переконують їх у тому, що європейські суди та інституції обмежують суверенність.

"Помітно, що незалежність і народ залишаються дуже значущими для поляків цінностями", - сказав "Rzeczpospolita" професор Анджей Шпочінський (Andrzej Szpociсski), соціолог незалежного варшавського університету "Collegium Civitas". Він нагадав про результат іншого дослідження, що показало, що майже 90% поляків у разі необхідності були б готові віддати за Польщу життя.

Друге місце в списку загроз, на думку опитаних, займає діяльність у Німеччині організацій "вигнаних німців" (71%). Соціолог з Варшавського університету Норберт Малишевський (Norbert Maliszewski) вважає, що ця загроза сильно перебільшена.

"По телебаченню часто повідомляють про судові справи, ініційовані особами, які виїхали з Польщі до Німеччини, і охочими тепер повернути собі землю і майно. Однак це не стало масовим явищем, складно вважати, що, наприклад, пані Стейнбах (Erika Steinbach) є серйозною загрозою нашій безпеці", - додав Малишевський.

На думку поляків, їх незалежності також загрожують слабкість польської економіки (54%), низька якість їх політичних еліт, які погано відстоюють інтереси Польщі (51%), незначна роль, яку відіграє Польща в Європі (49%).

Дивно мало опитаних бачить загрозу в залежності Польщі від постачання енергії з Росії (38%) і в міжнародному тероризмі (36%).

У дослідженні "GfK Polonia" респонденти давали оцінку кожної з потенційних загроз польської незалежності окремо. Опитування було проведено 7 і 8 листопада 2009 телефонним методом на вибірці в 500 чоловік.

За матеріалом: ИноСми

Зараз ви читаєте новину «ЄС заборонив розміщувати розп"яття у польських школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути