понеділок, 12 квітня 2010 10:40

ЄС і МВФ намагаються врятувати економіку Греції

ЄС і МВФ намагаються врятувати економіку Греції

Країни ЄС і Міжнародний валютний фонд домовилися про об"єми допомоги Греції, якій необхідно впоратись з дефіцитом бюджету і багатомільярдними виплатами по облігаціях. Європейський союз у разі потреби готовий надати Греції 30 мільярдів євро на три роки по ставці приблизно в п"ять відсотків річних, а решту коштів (15 млрд євро) видасть МВФ.

При цьому в Греції підкреслюють, що допомога міжнародних інститутів цій країні може і не знадобитися. Протягом місяця Греції належить погасити облігації більш ніж на 10 мільярдів євро.

План допомоги Греції в ЄС обговорювався протягом декількох місяців. Влада союзу неодноразово відзначала, що готова допомагати одному зі своїх членів, проте про конкретні заходи нічого не повідомлялося. Це призвело до пониження курсу євро і чуток як про можливе виключення Греції з єврозони, так і про розпад єврозони взагалі. Зокрема, про необхідність розробки механізмів виключення із зони євро заявляли в Німеччині.

Рішення ЄС про виділення допомоги Греції, про яке було оголошено в неділю, 11 квітня, вже вплинуло на всі світові ринки. Зокрема, ціни на нафту повернулися на відмітку в 85 доларів за барель, а євро подорожчав по відношенню до долара на півтора відсотки.

Позначилися дії влади ЄС і на фондовому ринку: азіатські торги в понеділок відкрилися зростанням.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «ЄС і МВФ намагаються врятувати економіку Греції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути