Ексклюзиви
вівторок, 08 грудня 2009 08:50

ЄС готовий до нової газової кризи в 2010 році

ЄС готовий до нової газової кризи в 2010 році

На початку 2010 року у Євросоюзу може виникнути нова газова криза, подібна тій, що сталась рік тому. В усякому разі, таку можливість не виключає єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс.

"Зараз більш менш ясно, що протягом 2009 року кризи не буде, але щодо 2010 року ми знаємо, що є ризики", - сказав він на прес-конференції в Брюсселі в понеділок за підсумками чергового засідання міністрів енергетики 27 країн Євросоюзу.

При цьому Пієбалгс відзначив зусилля російської та української сторін щодо недопущення виникнення нової кризи з постачанням газу до Європи.

Міністр енергетики головуючої в ЄС Швеції Мауд Олофссон, зі свого боку, заявила, що країни ЄС зараз краще підготовлені на випадок виникнення кризової ситуації, ніж рік тому.

"Ми зараз краще організовані як усередині ЄС, так і по відношенню до Росії та України, що забезпечило нам велику безпеку", - сказала вона.

У січні поточного року через комерційні розбіжності між російською та українською сторонами газ з Росії не надходив до споживачів в ЄС протягом двох тижнів. Причому сторони звинувачували один одного, і що сталось з трубою насправді, сказати неможливо досі. Відомо лише, що через відсутність контракту "Газпром" припинив з 1 січня постачання Україні. А з 7 січня повністю припинився транзит газу до Європи через українську територію.

Транзит був відновлений 20 січня після досягнення домовленостей на рівні прем"єр-міністрів РФ і України і підписання десятирічних контрактів між "Газпромом" і "Нафтогазом".

Українська влада, зі свого боку, офіційно запевнила ЄС, що не допустить дестабілізації в системі забезпечення європейських країн природним газом і виконає зобов"язання по транзиту російського "блакитного палива", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «ЄС готовий до нової газової кризи в 2010 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути