вівторок, 21 червня 2016 13:42

Електронне пенсійне посвідчення для переселенців буде дійсне 3 роки

Електронне пенсійне посвідчення для переселенців буде дійсне 3 роки
Зразок електронного пенсійного посвідчення для переселенців

З червня Пенсійний фонд розпочав прийняття заяв на видачу електронних пенсійних посвідчень для переселенців. Документи подало більше 6 тис. людей. Перші електронні посвідчення переселенці зможуть отримати в серпні цього року.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Людмила Турецька, начальник відділу розвитку інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Пенсійного фонду.

Нове посвідчення поєднує в собі банківську картку та пенсійне посвідчення з цифровим підписом. Видається терміном на 3 роки.

"Для оформлення посвідчення потрібно написати заяву у відділенні Пенсійного фонду за місцем проживання. До заяви додати паспорт, ідентифікаційний код та довідку переселенця, - пояснила Людмила Турецька. - У заяві вказати вид пенсії: за віком, по інвалідності, за вислугу років тощо. Якщо пенсія призначена через інвалідність - зазначити групу та причину. Додати інформацію про місце реєстрації, проставлене в паспорті та фактичне проживання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Восени в Україні з'являться радники з питань переселенців - Мінсоцполітики

Переселенець у заяві також вказує відділення банку, в якому хоче отримати картку. Ставить свій підпис і дає згоду на обробку даних.

"Цей пакет документів Пенсійний фонд надсилає в банк. На основі поданої інформації пенсіонеру відкривають рахунок. Якщо рахунок уже відкритий, банк одразу починає виготовляти картку", - додала Людмила Дмитрівна.

Паралельно Пенсійний фонд надсилає пакет документів персоналізатору. Це - підприємство, в якому наноситься на картку інформація про людину. Дані про переселенця, його електронний підпис, платіжні додатки. Тут виготовляється 2-га частина електронного документа - власне пенсійного посвідчення.

"Коли картка з усією інформацією буде готова, переселенцю надішлють SMS або повідомлять про це електронною поштою, - зазначила Людмила Турецька. - Для отримання посвідчення людина має прийти у вказане відділення банку з паспортом та самостійно ввести PIN-коди. З цього моменту картка вважається активованою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За жодним громадянином України немає такого контролю як за переселенцем - юрист

За виготовлення та перевиготовлення посвідчень переселенці не платять. Після закінчення терміну дії картки потрібно лише написати заяву у відділенні Пенсійного фонду.

"Недієздатним особам оформити нове посвідчення можуть опікуни. Батьки, діти, чи інші родичі. Процедура та сама. Тільки при подачі документів у Пенсійний фонд ще додається довідка про опікунство. Готове електронне пенсійне посвідчення видається опікуну. У ньому зазначаються прізвище, ім'я та по батькові батька, матері або опікуна, піклувальника", - наголосила експерт Пенсійного фонду.

Старі пенсійні посвідчення забиратися не будуть. Процедура оформлення електронного документу - не обов'язкова.

"Електронне пенсійне посвідчення прискорить впровадження нових послуг. На порталі Пенсійного фонду переселенець з допомогою електронного документа зможе переглянути свою пенсійну справу. Нове посвідчення спростить процедуру видачі різноманітних довідок та доступ до інформації", - розповіла Людмила Турецька.

Зараз ви читаєте новину «Електронне пенсійне посвідчення для переселенців буде дійсне 3 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути