четвер, 24 лютого 2022 07:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерти розповіли що робити, коли почули тривожну сирену

Експерти розповіли що робити, коли почули тривожну сирену
Експерти розповіли, що робити цивільному населенню, якщо почули сирену. Фото: ua.news

В умовах воєнної загрози від Росії цивільному населенню варто знати план дій у разі надзвичайної ситуації.

Про це повідомив військовий експерт Олег Жданов та експерт із безпеки Ігор Молодан, передає "Радіо Свобода".

Що робити, коли почули сирену? Куди бігти та що брати із собою?

У разі військової загрози Міністерство оборони інформує Державну службу з надзвичайних ситуацій, яка оповіщає населення. Якщо ви почули звуки сирен або гучномовця впродовж кількох хвилин, це означає попереджувальний сигнал "Увага всім". Сирени включатимуть чергові на підприємствах, звук мають почути всі жителі міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики оголосили евакуацію населення до Росії

"В більшості випадків сирена для оповіщення цивільного населення означає імовірний напад противника з повітря або ракетну атаку, чи авіаційний удар", – каже Жданов.

Що робити після сигналу? Після звукової сирени вмикайте телебачення, радіо, інформаційні сайти. Ви маєте почути всю інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкцію дій.

"Зазвичай, коли оголошується війна ніхто не вимикає світло і телебачення, зв'язок не глушить – все працює. Початкове оповіщення працюватиме саме в такому порядку, – зазначив Молодан.

Якщо відімкнуть інтернет, телефонний зв'язок, радіо, телебачення, не буде зв'язку та електрики, тоді треба орієнтуватися тільки на звукові сигнали.

Увімкнуть електросирени, гучномовці або ж централізоване оповіщення, яке має резервне електроживлення, відповіли на запит Радіо Свобода в Міністерстві внутрішніх справ.

Після сирени, є три розвитки подій:

- залишатися вдома;

- спускатися в найближче укриття;

- евакуйовуватися.

Населення евакуйовують у разі виникнення загрози збройних конфліктів із районів бойових дій у безпечні райони. Рішення про проведення евакуації ухвалює Кабінет міністрів на підставі указу президента про введення воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приймемо мільйони людей: Львів готовий до можливого нападу РФ

Військовий експерт Жданов наголошує, що треба розрізняти мирний і воєнний час. У воєнний час частина населення буде евакуйована з прифронтових зон, де найбільша ймовірність нальотів авіації й ракетних ударів.

Якщо почалися обстріли, то треба взяти все необхідне, перейти у ванну кімнату і там перечекати, радить експерт із безпеки. У приватному будинку, краще спуститись у погріб чи підвал.

"Треба перебувати далі від вікон і дверей. Зручніше ванна кімната, там є вентиляція, запас води, можна підготувати запас їжі", – каже експерт.

Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками.

"Коли рвуться снаряди на вулиці єдине правильне рішення – це знайти для себе безпечне місце, якісь поглиблення, бажано закриті бетоном з різних сторін, щоб уникнути прямого впливу уламків від розривів бомб", – додає Молодан.

Якщо треба йти в укриття, візьміть "тривожну валізу". У ній мають бути документи, гроші, ліки, вода, теплі речі. Валізу треба зібрати вже зараз. Знеструмте квартиру, перекрийте газ, воду, одягніться за сезоном. У ній мають бути документи, гроші, ліки, вода, теплі речі. Валізу треба зібрати вже зараз.

Заздалегідь варто знайти бомбосховище біля свого будинку чи роботи. Вони є на сайті ДСНС або органів місцевої влади. Якщо поблизу немає бомбосховища, бажано спуститися в підвал.

"Коли запровадять воєнний стан, бійці територіальної оборони мають виконувати роль регулювальників і направляти потоки людей у бік бомбосховищ і місць, де можна укритися від цього нальоту", – каже військовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза вторгнення Росії: Київ готується жити в умовах надзвичайної ситуації

Продумайте подальші дії. Кожна людина спочатку має відповісти на питання, що вона збирається робити в разі кризової ситуації. Військовий експерт Жданов розповідає про три основні варіанти:

1. Захищати свою державу, домівку. Тоді треба шукати способи та організації, які приєднають їх до своїх лав.

2. Якщо людина збирається евакуюватися, тоді в неї має бути зібрана "тривожна валіза", запас продовольства на дві три доби з продуктами довготривалого зберігання і запас питної води. Людина швидко збирає речі, пакується і їде в місце евакуації, якомога далі від лінії фронту. Так зазвичай діє цивільне населення.

3. Людина може залишитись у своїй домівці. Якщо ця територія потрапить під окупацію, залишитися там. Тут вже людина бере на себе відповідальність за збереження власного життя, здоров'я і безпеку.

У Львові ветерани російсько-української війни навчали працівників підприємств стріляти.

У місті також підготували план на випадок розгортання повномасштабних воєнних дій на території України. Програма національного спротиву передбачає навчання мешканців міської територіальної громади, співпрацю з батальйонами. Людей навчатимуть основних бойових навичок і домедичної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли що робити, коли почули тривожну сирену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути