четвер, 15 вересня 2022 08:45

Експерт з енергетичних питань назвав головні об'єкти обстрілів для російських терористів

Експерт з енергетичних питань назвав головні об'єкти обстрілів для російських терористів
Люди повинні думати про місця, де вони могли би зимувати, говорить експерт з енергетичних питань Михайло Гончар. Фото: "Укрінформ"

Обстріл харківської ТЕЦ-5, який Росія вчинила 11 вересня, – не був першим ударом по енергетичному об'єкту і не стане останнім. Москва продовжить займатися енергетичним тероризмом. А відновлювати теплопостачання значно складніше, ніж електрику. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт з енергетичних питань Михайло Гончар.

"Удар харківській ТЕЦ-5 – це не вперше. Різними засобами – де вогнем артилерії, де ракетними ударами – зруйновані теплоелектростанції, теплоцентралі у Маріуполі, Світлодарську, Сіверськодонецьку, Лисичанську, Чернігові, Охтирці. У тому ж Харкові били по ТЕЦ-3. Росіяни це роблять. Більшість крилатих ракет наша ППО знишила. Ми не знаємо, які з об'єктів енергетичної інфраструктури були цілями. Те, що відбулося 11 вересня, було зроблено навмисно – щоб показати, що вони займаються енергетичним терором. Це відбулося, тому що 6 вересня Байден відповів, що США не визначатимуть Росію – країною спонсором тероризму. І Путіна ця відповідь влаштувала", – говорить Гончар.

Українці не застраховані від обстрілів об'єктів енергетики, наголошує експерт.

"Перш за все, об'єктами атаки будуть ТЕЦ у великих містах. Наші енергетики і служби з надзвичайних ситуацій у Харкові спрацювали ефективно – постачання електрики відновили досить швидко. Також треба розуміти, що міста не живляться тільки від однієї ТЕЦ. Насправді, живлення йде з об'єднаної системи України. Тому коли один об'єкт виходить з ладу, то через якийсь час робиться перепідключення і живлення надходить з енергосистеми. А теплопостачання – це проблема. І руйнація будь-якої теплоцентралі потребує багатьох місяців ремонту. У Чернігові вважають, що до зими ТЕЦ запрацює. У випадку харківської ТЕЦ-5 – складно сказати. Але до початку опалювального сезону, сумніваюся, що вдасться щось зробити. А буржуйки мешканцям висотних будинків не поставиш у кожну квартиру. Люди повинні думати про місця, де вони могли би зимувати. Треба попіклуватися про евакуацію в село, де є піч і дрова. І це треба робити вже", – каже Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Оперативна ініціатива перейшла до ЗСУ" – експерт про значення останніх перемог на фронті

Подібні удари, як у Харкові, можуть відбутися у кожному місті, додає експерт.

"На жаль, росіян ми дістати ніяк не можемо. Пожинаємо плоди багаторічної миролюбності, коли не створили належного ракетного щита та меча. У нас немає стримуючого чинника – таких ракет, які створили би загрозу для російської енергетичної системи. Тому росіяни і ведуть себе безкарно", – пояснює Гончар.

Без електрики вранці 13 вересня залишився Харків з областю. Це наслідки обстрілів російських окупантів, що були напередодні. Електропостачання у Харкові та області повністю відновили 14 вересня.

У ніч на 12 вересня російські окупанти вчергове обстріляли Харків. Під обстрілом був Новобаварський район. Внаслідок обстрілу житлового будинку загинула людина. Вдень росіяни обстріляли центр Харкова. Ще одна людина загинула, перехожий поранений.

Зараз ви читаєте новину «Експерт з енергетичних питань назвав головні об'єкти обстрілів для російських терористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути