пʼятниця, 22 лютого 2019 15:35

Експерт розповів, як росіяни продають вугілля з окупованого Донбасу

Експерт розповів, як росіяни продають вугілля з окупованого Донбасу
Михайло Гончар: заплачені нами гроші за вугілля з ОРДЛО потім повертаються у вигляді куль та снарядів по українським військовим. Фото: Новинарня

Продаж вугілля з окупованих територій через Білорусь - одна зі схем, що Росія використовує для обходу санкційного режиму.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить експерт з енергетики Михайло Гончар.

"Вугілля експортується з ОРДЛО до Росії, там легітимізується, набуває законного статусу та під виглядом вже російських енергоресурсів експортується до Білорусі. Звідти його продають в Україну. Це відносно новий формат реалізації вугілля з окупованого Донбасу. Раніше продавали просто через Росію. Але враховуючи збільшення інтенсивності економічних зв'язків України та Білорусі, вирішили скористатися цим шляхом.

Кремль використовує усі можливості для наживи в умовах недостатнього контролю з українського боку. Ми мали б більш ретельно слідкувати за трафіком вугілля з окупованих територій", - наголошує він.

Михайло Гончар пояснює, що Москва зараз зменшує пряму фінансову допомогу маріонетковим режимам на Донбасі.

"Примушує переходити на самофінансування. А вони не можуть того зробити законним шляхом. Тож придумують різноманітні схеми продажу енергоносіїв, адже треба за щось жити. У цьому росіяни поки готові допомагати за відсоток від продажу. У Білорусі існує досить серйозний контроль закупівель, тож вони теж чудово розуміють, звідки до них приходить вугілля. Але Лукашенко зараз знаходиться під великим тиском з боку Путіна і закриває очі на продаж вугілля з ОРДЛО. Схема "кришується" на найвищому рівні у Росії. Її патронує Дмитро Козак (керує в уряді Росії питання, пов'язані з окупаційною владу РФ в Криму. З 18 травня 2018 року до сфери його відповідальності увійшла промисловість. - Gazeta.ua)

Українські покупці теж чудово розуміють, що купують ресурси з окупованих територій. Ми маємо усвідомлювати, що 50 мільйонів - це не дуже велика сума. Україна щорічно закуповує антрациту приблизно на три мільярди. Але заплачені нами гроші за вугілля з ОРДЛО потім повертаються у вигляді куль та снарядів по українським військовим", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію не стримати, якщо не вибити її німецьку підпорку

За його словами, санкційний режим проти Росії нагадує швейцарський сир, який має дуже багато дірок.

"У цьому сенсі ми повинні показувати приклад усьому світу. Слідкувати за закупівлями та не фінансувати державу-агресора чи маріонеткові режими на Донбасі. Це можна зробити простим аналізом, за допомогою якого визначається місце видобутку вугілля. Це питання контролю за дотриманням санкційного режиму. Дуже важко закрити усі дірки, Росія постійно вигадує нові схеми реалізації ресурсів о Донбасу. Але українська сторона має контролювати такі закупівлі більш ретельно", - додає Михайло Гончар.

У 2018 році Білорусь експортувала до України вугілля на 50 мільйонів доларів, яке імовірно добули бойовики на окупованих територіях Донбасу.

Журналісти білоруської редакції "Радіо Свобода" зазначають, що вугілля до Білорусі могло потрапити з шахт на тимчасово окупованому Донбасі. Таким чином це вугілля купує компанія "ДТЕК" Ріната Ахметова та державна компанія "Центренерго".

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як росіяни продають вугілля з окупованого Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути