субота, 13 травня 2017 20:23

Експерт пояснила, як запрацює безвіз

Експерт пояснила, як запрацює безвіз
На кордоні з ЄС черг не буде Фото: www.mukachevo.net

Про переваги безвізового режиму України з країнами Європейського союзу та можливі труднощі на кордоні розповіла Gazeta.ua незалежний експерт з євроінтеграції Мар'яна Кузьо.

Які труднощі можуть виникати на кордоні, коли є всі потрібні документи?

- Не пропускатимуть на європейських кордонах тих, хто був депортований, порушував раніше міграційне законодавство та вчиняв правопорушення на території Євросоюзу.

Не пускатимуть ще й людей, які обманювали прикордонників і використовували безвіз не за призначенням. Їхав на конференцію, а насправді працював, чи перебував у ЄС довше 90 днів.

Варто пам'ятати, що український безвіз не дає права на працевлаштування в ЄС, довготривале навчання і сезонну роботу на період до 90 днів.

Які документи треба мати з собою?

Біометричний або закордонний паспорт, документи, що підтверджують мету візиту в електронному вигляді чи на папері. Наприклад, показати квитки на транспорт. Якщо їдете

автомобілем, то можна просто повідомити логістику своєї подорожі. В які країни заїдете, в яких готелях зупинитесь і коли приблизно плануєте повертатися.

Якщо це ділова поїздка, то треба показати запрошення партнера чи електронне листування, де ви домовляєтеся про зустріч. Якщо їдете на концерт, то варто пред'явити на нього квиток.

Окремо – довести фінансову спроможність. Показати готівку чи платіжну карту. Прикордонник може зателефонувати оператору банку й перевірити, чи є у вас відповідна сума на рахунку. Також можна показати чек з банкомату, де вказано залишок.

У вас має бути близько 40 євро на день перебування у ЄС. Але рекомендую подивитися на сайті Єврокомісії, яку суму вимагає кожна країна. Наприклад, у Франції йдеться про 32 євро. Якщо ви зупиняєтеся в готелі, де забезпечують сніданком, це вже може зменшити суму денного перебування.

Якщо українці використовуватимуть безвізовий режим за призначенням, не обманюватимуть прикордонників про мету поїздки і вчасно повертатимуться, не порушувши основне правило — 90 днів перебування на території ЄС на 180-денний період, то перетин кордону буде успішним.

Український безвіз не дає права на працевлаштування в ЄС, довготривале навчання і сезонну роботу на період до 90 днів

Чи потрібен страховий поліс?

У грузинському переліку документів нема страхового полісу. Але це потрібно не стільки для прикордонника, як для мандрівника. Медицина у Євросоюзі дорожча за вітчизняну. Убезпечите себе від серйозних витрат.

Чи не буде на кордонах великих черг через пред'явлення документів та пояснення?

Пройшло півтора місяця після надання безвізового режиму Грузії. Черг і затримок немає. Більше 11 тисяч грузинів скористалися безвізом, і лише 26-м відмовили. Це 0,2 відсотки відмов на противагу 12 відсоткам в часи візового режиму.

Звучить ніби треба багато. Але дію Шенгенського кодексу про кордони ніхто не відміняв. Цей перелік документів могли попросити на кордоні й раніше. Плюс ви можете мати з собою старий закордонний паспорт і показати вашу візову історію. Ви є в інформаційній системі. Прикордонник подивиться, що людина не порушувала міграційне право й не ставитиме додаткових запитань.

Спершу буде прискіпливе ставлення до українців, але якщо не порушуватимемо правил, то згодом просити додаткових документів не будуть.

При виготовленні біометричного паспорта закордонний не вилучають?

Можна мати два паспорти. Це законно. Але з біометричним паспортом не треба подавати на візу. У консульстві вам відмовлять і скажуть, що вже все, є безвіз.

А ті, хто мають закордонний паспорт з діючою візою, можуть користуватися нею поки не закінчиться її термін.

Більше 11 тисяч грузинів скористалися безвізом, і лише 26-м відмовили

Є інформація про ажіотаж на біометричні паспорти у кримчан. Чи є ризик, що саме ця категорія подорожуючих збільшить кількість прецедентів на кордоні, і ЄС перегляне візові правила?

Лише на основі українських документів видаватимуть біометричний паспорт. Можуть бути спекуляції з приводу політичного притулку. Але Україна виконала всі зобов'язання і змогла забезпечити належні умови для внутрішньо переміщених осіб. Тому в них немає причин просити притулку.

Що суттєво змінилося у Грузії, Молдові після отримання безвізу?

Адміністративна завіса між Європейським Союзом і цими країнами впала. Так буде і в Україні. Доступ до Європи стане простішим. Посиляться контакти між людьми, між молоддю. Безвіз — це можливості. Навіть якщо людина хоче працевлаштовуватись, вона може спокійно домовитися про співбесіду, перетнути кордон, поспілкуватися з роботодавцем, побачити умови праці й не потрапити на гачок фейкової організації. А потім уже отримувати робочу візу. Також студенти зможуть безперешкодно брати участь у програмах обміну, що тривають менше 90 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко ввів українців в оману заявою про безвіз до 35 країн

Хто в першу чергу буде користуватися безвізом?

Активна частина суспільства, яка й раніше подорожувала й отримувала візи. Мобільність українців зросте. Це відкриває перспективу створення бюджетних авіаліній та захід лоукостерів до нас. Також залізниця планує відкривати напрямки в країни Європейського Союзу

11 травня Рада Європи затвердила підписання безвізового режиму з Україною, в дію режим вступить приблизно 11 червня.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, як запрацює безвіз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути