середа, 18 вересня 2019 16:05

Є загрози: що буде після звільнення В'ятровича

Є загрози: що буде після звільнення В'ятровича
Кабінет міністрів України звільнив Володимира В'ятровича Фото: liga.net

Кабінет міністрів України рішенням від 18 вересня звільнив Володимира В'ятровича з посади керівника Українського інституту національної пам'яті.

Був призначений директором 25 березня 2014-го. У 2008-2010-х очолював Архів СБУ та розсекречував колишні архіви КҐБ. У 2010—2011 роках працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету. Автор та співавтор чотирнадцяти книг з історії визвольного руху та Другої світової війни.

Про ймовірність свого звільнення Володимир В'ятрович заявив ще у червні, оскільки він критикував лідера партії "Слуга народу" Дмитра Разумкова.

"З утвердження чергового політичного режиму в зелених тонах має змінитися і політика, в тому числі і політика пам'яті. У заслугу В'ятровичу і його команді за ці роки можна поставити декомунізацію. Натомість йому докорятимуть переакцентацією українського національно визвольного руху, акцент на популяризації ОУН УПА, відсутність суспільної консолідації щодо ключових тем минулого", - каже історик Юрій Шаповал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ятрович порадив українцям готуватися до війни

"Інститут під його керівництвом почав змішувати поняття історичної пам'яті та, власне, історії. Це різні речі, бо пам'ять — річ, яка формується, а історія — пишеться силами професіоналів. Коли співробітники інституту почали писати власні книжки, це було невдалою ідеєю. Інститут не використав експертний ресурс. Не залучав належним чином науковців до здійснення суспільно значущих проектів. Мали більше торкатись підручникової сфери. Зараз велика загроза ресовітизації. Все залежить від того, хто після Вятровича опікуватиметься цією сферою. Тепер варто очікувати на покращення стосунків з Польщою. Для поляків його оцінки і дії були неприйнятними", - вважає Шаповал.

У мережі запустили флешмоб зі словами подяки Володимиру В'ятровичу. Сьогодні уряд звільнив його з посади голови Інституту національної пам'яті. Політики та експерти активно згадують досягнення В'ятровича на посаді. Дехто закликає подякувати його особисто під ІНП.

Зараз ви читаєте новину «Є загрози: що буде після звільнення В'ятровича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути