Ексклюзиви
середа, 06 грудня 2023 05:50

"Другий після Бога заступник": що важливо зробити у День святого Миколая

6 грудня за новим церковним календарем віряни вшановують Миколая Чудотворця. Його вважають одним з найбільш шанованих святих.

Микола Угодник жив у III-IV століттях. Він народився в багатій і знатній сім'ї, з самого дитинства старанно вчився, допомагав батькам. Подорослішавши, він ухвалив рішення присвятити життя служінню Богу: роздав спадок біднякам і став служити в церкві, де отримав сан архієпископа. Усе його життя пройшло під знаком віри в Господа, за це Миколай отримав дар чудотворення.

Автор: pinterest
  6 грудня за новим церковним календарем вшановують святого Миколая Чудотворця
6 грудня за новим церковним календарем вшановують святого Миколая Чудотворця

Миколу Чудотворця шанують як святого, який може здійснити будь-які чудеса. Його вважають покровителем сиріт, бідних, хворих, мандрівників, моряків, військових, хліборобів, ув'язнених, але насамперед - дітей.

Прикмети

хмар мало на небі - до холодної погоди;

місяць на небі в ніч на 6 грудня ясний - буде мороз.

йде дрібний сніг і дме вітер із півночі - 6 червня піде дощ;

рожеві й тьмяні кільця навколо місяця - до морозу.

У народному календарі 6 грудня - свято Микола Зимовий. Вважається, що з цього дня починаються тріскучі микільські морози.

Що не можна робити

ображати дітей, старих і невинних;

відмовляти в милостині жебракам;

порушувати правила посту;

пліткувати, розпускати погані чутки.

За народними повір'ями, святий Миколай покарає кожного, хто порушить заборони. Також цього дня не можна сумувати - інакше це може накликати сильні морози.

Що можна робити

У день пам'яті Миколи Чудотворця добре піти до церкви. У святого просять зцілення від хвороб, допомоги в нових справах, фінансового благополуччя, вдалого заміжжя і одруження, легких пологів і моляться за дітей. Вважається, що Миколай Чудотворець чує кожного, хто звертається до нього зі щирою молитвою.

"Другий після Бога заступник", - кажуть про святого Миколая в народі і вірять, що саме в цей час чудотворець спускається з небес, щоб обійти землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи будуть українці відпочивати на Різдво: вихідні у грудні

За старих часів на свято готували хліб і пироги. Частину частувань відносили до церкви, все, що залишалося вдома - з'їдали до останньої крихти, щоб цілий рік не було жодних проблем.

У день святого Миколая потрібно помиритися з усіма, з ким встигли посваритися за рік.

У кого день ангела

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Максим і Микола.

Цьогоріч День святого Миколая за новим церковним календарем будем відзначати 6 грудня. Раніше, до реформи ПЦУ, це релігійне свято вшановували 19 грудня. То ж тепер діти будуть шукати солодощі з подарунками чи лозину вже шостого грудня.

Святий Миколай був реальною людиною. Миколай виріс досить щедрим чоловіком, намагався допомагати всім, хто цього потребував.Всі свої справи Миколай робив таємно, але якось городянам все ж вдалося його вистежити. Дізнавшись, хто робить всі ці добрі вчинки, люди вирішили, що Миколай повинен стати їхнім єпископом.Миколай встиг зробити чимало хороших справ за своє життя: він визволяв полонених, рятував від страчення невинних, допомагав бідним, особливо дітям. Саме завдяки цьому він і став одним з найшанованіших святих.

Зараз ви читаєте новину «"Другий після Бога заступник": що важливо зробити у День святого Миколая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути