субота, 25 січня 2014 07:01

Донецьких євромайданівців оточували тітушки в шаликах ФК "Шахтар"
9

Фото: Фото: Тетяна Заровна

У Донецьку увечері в п'ятницю біля підніжжя Тарасу Шевченку перетнулися два майдани - за Януковича і проти. За півгодини до початку мітингів біля будівлі Донецької обласної державної адміністрації (у 50 метрах від пам'ятника Шевченка) стали збиратися кримінального виду спортсмени, які тероризують євромайданівців, починаючи з 19 січня.

- По дорозі на акцію я помітила автобус біля ОДА. Звідти вийшли 30 чоловік, а від адміністрації вже рухалися у бік пам'ятника тітушки. Всього їх було близько ста. Потім ми стояли біля пам'ятника в кільці супротивників і слухали "Ганьба" та свист в мегафони. Коли ми почали виконувати гімн України, вони кричали "Фашисти", а коли ми хотіли хвилиною мовчання вшанувати убитих Героїв Євромайдану, вони стали нас відтісняти, - говорить участница евромайдану Марія Олийник.

Простоявши 15 хвилин в агресивному оточенні, євромайданівці вибралися з натовпу і відійшли убік. Вони тримали портрети загиблого Сергія Нигояна. Прибічники ПР узяли опонентів в щільне кільце. Вже знайомі по колишніх днях титушки тримали мегафони. Активісти Євромайдану виконували гімн, а титушки кричали: "Геть з майдану!" та виривали плакати. Через це зав'язалася колотнеча.

Конфлікт ініціювали тітушки, яких вже бачили раніше. Але цього разу вони прийшли в шаликах ФК "Шахтар". Донецькі ультрас назвали це провокацією. Напередодні вони з'явилися на Донецькому Євромайдані командою з 45 чоловік і заявили про рішення охороняти акції евромайданівців. У п'ятничний вечір футбольні фанати теж були присутніми, але одягом вони не виділялися з натовпу.

За дві години до початку мітингу активісти Євромайдану отримали неофіційне попередження з місцевих органів влади про те, що є висока вірогідність повторення побоїща 22 січня. В день Злуки тітушки безчинствували в центрі Донецька при невтручанні працівників МВС. Незважаючи на це, робоча група Євромайдану вирішила проводити свій мітинг. Вона закликала місцеву владу, Партію регіонів та її прихильників "показати приклад мирної акції всій країні, де на одному місці можуть мирно зібратись дві сили".

- Ніхто не може заборонити людям збиратися, - пояснив один з лідерів місцевого Євромайдану Станіслав Федорчук.

На вечірню акцію прийшли близько 70 прибічників Євромайдану. І близько 400 бюджетників, афганців, козаків і чиновників. Представники влади, що виступали, заявляли: "Нове законодавство, більш жорстке, має бути негайно застосоване".

Відомий ворог журналістів Олександр Хряков цитував Сталіна. Голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький заявив: "Є загроза національної безпеки країни".

На суботу у ПР запланована чергова велика акція "Донбас - за закон та порядок". 300 тисяч чоловік на підтримку президента в усіх містах і районах області обіцяє зібрати ПР. В місті Краматорську планується мітинг на підтримку Януковича за участю заводу НКМЗ. Як повідомляють робітники, їх насильно примушують йти на цю акцію, а за відмову гарантують звільнення. Аналогічна ситуація в усіх державних установах.

Зараз ви читаєте новину «Донецьких євромайданівців оточували тітушки в шаликах ФК "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути