субота, 24 листопада 2012 19:04

Донеччани також запалили свічки пам'яті жертв Голодомору
17

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Близько сотні жителів Донецька 24 листопада взяли участь у скорботній ході, молебні та мітингу в пам'ять про українців, що померли в роки Голодомору. Крім національного прапора з чорними стрічками, на заході були присутні лише прапори "Свободи", під якими зібралися представники у тому числі інших опозиційних сил, відомі громадські діячі та просто небайдужі люди.

Священик УПЦ КП після молебню і хвилини мовчання виголосив невелику промову, в якій назвав "поняття", якими керуються деякі представники влади, сатанинськими законами.

- 79 років тому українцям винесли смертний вирок. Комуністичний режим хотів знищити українців і на їх кістках побудувати життя для нового типу людей, яких вони називали радянськими, - сказав у своєму виступі "свободівець" Артур Шевцов. - Загинули, за різними оцінками, від 2 до 10 мільйонів людей, яких ми зобов'язані пам'ятати, щоб не робити помилок у майбутньому.

- Ми повинні зробити собі соціальне татуювання на пам'ять про цю страшну трагедію. На жаль, сьогодні влада, як і 79 років тому, захопила партія КДБ. Партія злодіїв і бандитів робить те ж саме, що й тоді. Іноді більше, іноді менше цивілізовано. Я бажаю вам здоров'я, сил і розуму. Я закликаю вас займатись спортом і читати книжки, оскільки попереду боротьба, - сказав Олександр Гевелєв з "Громадянської позиції".

Представників влади виступаючі називали катами українського народу, продовжувачами геноциду. Закликали боротися за свободу України.

- Для Кремля українське питання було питанням того, бути чи не бути тієї імперії, яку вони будували. Знищення української нації розглядалося як знищення класового ворога. Тому ми невинно вбитих голодом вважаємо з точністю до мільйона. Загинули від штучного голоду від 7 до 13 мільйонів. Є дослідження, в яких мова йде про цифру 18 млн... Мета кремлівських катів полягала в тому, щоб поміняти європейську ментальність українців на євразійсько-радянську ментальність. Ця злочинна екзекуція дозволила знищити українське селянство, знищити національну свідомість і навіть знищити людську особистість. Це призвело навіть до канібалізму, призвело до того, що голодуючий починав дивитися на дитину поглядом хижого звіра, - нагадала Марія Олійник з Конгресу українських націоналістів.

Зараз ви читаєте новину «Донеччани також запалили свічки пам'яті жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

110

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути