середа, 24 березня 2021 19:21

До пам'яті трагедії на ЧАЕС. Як і чому соціальну ініціативу допомоги ліквідаторам перетворюють в "зраду"

До пам'яті трагедії на ЧАЕС. Як і чому соціальну ініціативу допомоги ліквідаторам перетворюють в "зраду"
До 35-річчя трагедії на ЧАЕС була запропонована соціальна ініціатива, як спосіб сказати "спасибі" всім тим, хто пожертвував своїм здоров'ям і життям. Фото: Facebook

35 років минуло з тих пір, як світ зіткнувся з наімасштабнішою техногенно-екологічною катастрофою 20-го століття. Катастрофа, на запобігання якої самовіддано, не шкодуючи здоров'я і навіть життів, кинулися сотні ліквідаторів - пожежники, медпрацівники, офіцери і військовослужбовці внутрішніх військ ... Через десятки років для багатьох з них, для тих, хто вижив, для рідних і близьких героїв, ті дні боротьби за життя мільйонів живих, так і не стали минулим. Це їх реальність і по сей день.

Тисячі покалічених життів, тисячі жертв. Багато з ліквідаторів стали інвалідами 1 і 2 груп. Багато хто потребує невідкладної медичної допомоги, багато виживших вмирають повільною смертю, не маючи необхідних ліків і можливості лікування. Для багатьох сімей це особиста трагедія. Звичайно, тут багато питань до держави щодо соціально забезпечення і медичної допомоги, проте цього разу не про це. У зв'язку з цим до 35-річчя річниці трагедії на ЧАЕС, яка буде 26 квітня, була запропонована соціальна ініціатива - свого роду спосіб сказати "спасибі" всім тим, хто пожертвував своїм здоров'ям і життями, і подбає про їх рідних і сім'ях. Ініціатором стала "Української асоціації "Чорнобиль" органів та військ МВС", за підтримки МВС України, а також організації "Пожежні Чорнобиля", в яку зокрема входять вдови, матері загиблих ліквідаторів, діти пожежників і ветерани-ліквідаторів, які взяли безпосередню участь в ліквідації наслідків. Мова про збір коштів на допомогу ветеранам-ліквідаторам, їх рідним і сім'ям - добровільний внесок на суму, рівну одноденної зарплати. Щодо незначна жертва для кожного, але яка може допомогти зібрати досить солідну суму для необхідної допомоги для вирішення гострих соціально-побутових проблем ліквідаторів по їх пенсійного, соціального і медичного забезпечення, поліпшення житлових умов.

Багато дану акцію радо привітали, зокрема співробітники органів МВС зробили свій внесок. "Щиро вдячний керівництву університету та особовому складу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, за те, що не залишилися в стороні, і приєдналися до акції на честь чорнобильців-ліквідаторів" - коментують учасники. Ініціатори також звернулися до керівництва окремих установ міста Києва та області з закликів до участі, якщо є можливість. Відповідні звернення були направлені в органи влади, зокрема керівництву МВС. Про проведення акції були проінформовані районні ради, міські, селищні та сільські об'єднані територіальні громади.

Однак, дана ініціатива стала прекрасною інфопричиною налити бруду і знайти "зраду" (ну або домалювати), мовляв, мотив тут абсолютно шкурний. Соцмережами полетіла чутка: керівництво ДСНС безсоромно стриже свій персонал, шукає приводу зібрати таку собі данину. Наївно вважати, що подібного роду сценарії народжуються самі. Звичайно, за кожним з них стоїть особа, яка має свій інтерес в дискредитації, в нашому випадку, керівництва ДСНС . Дайте тільки привід ... Цей сценарій в Україні обкатується регулярно. Так почалася чергова інформаційна атака, яку, звичайно ж, не забули можливості підхопити вітчизняні диванні війська, що борються "за все хороше і проти всього поганого". Ясна річ, на те і був розрахунок - зерно кинули на благодатний грунт.

На жаль, це черговий приклад, як в "іміджевих війнах" регулярно палять справді вартісні, добрі і людяні ініціативи. Черговий приклад ситуації, яка демонструє, як навмисно підривається віра суспільства в державу, коли вже й не розбереш - де тут зрада, а де - черговий фейк. На жаль, варто відзначити, що в українському менталітеті присутні не тільки щедрість і чуйність, до якої апелювали ініціатори акції, а й жага все опошлити, зганьбити і знайти винних у всіх смертних гріхах, на яку регулярно і розраховані практично будь-які інформаційні атаки.

Зараз ви читаєте новину «До пам'яті трагедії на ЧАЕС. Як і чому соціальну ініціативу допомоги ліквідаторам перетворюють в "зраду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути