субота, 04 червня 2016 14:30

До 2030 року можемо опинитися на порозі демографічної кризи - експерт

До 2030 року можемо опинитися на порозі демографічної кризи - експерт
iom.org.ua

Є ризик, що за 13-17 років наша держава опиниться на порозі демографічної кризи. Корінних українців лишиться не більше 35 мільйонів.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав Олексій Позняк зі столичного Інституту демографії та соціологічних досліджень.

"Такий прогноз робили, як середній варіант, найбільш ймовірний. Та за нинішніх умов він може значно прискоритись. За останні два роки помітно зросла кількість зовнішніх трудових мігрантів. Посилився перехід тимчасової трудової міграції в постійну форму. Плюс території Криму та Донбасу. Навіть якщо вдасться їх інтегрувати назад, населення на цих територіях лишилося значно менше. Багато людей виїхали за кордон, - каже Олексій Володимирович. - Та попри стрімке скорочення корінного населення, до критичної межі нам далеко. Коли наближатимемося до цієї позначки, буде зовсім інше ставлення до іноземців в Україні. Роботодавці самі шукатимуть працівників за кордоном, щоб заповнити кадрові дірки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці мислять стереотипами: якщо чеченець чи араб - то терорист - експерт з питань нацменшин

"Якщо іноземці до нас їхатимуть великими групами, є ризик, що вони створюватимуть свої етнічні групи. Досить чисельні та самодостатні. В них не буде потреби інтегруватися, виникатимуть анклави. Щоб запобігти цьому, потрібно вже зараз думати про залучення іноземців в Україну. Як краще їх інтегрувати в наше суспільство. Основна проблема - у відсутності стратегічної мети. Не розуміємо, які іноземці нам треба, для чого, - каже Позняк. - Передовсім треба створювати сприятливі умови для іноземних студентів, які в нас вчаться. У всьому світі їх вважають найбільш бажаними мігрантами. Вони - освічені, знають країну, людей".

Зараз ви читаєте новину «До 2030 року можемо опинитися на порозі демографічної кризи - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути