Ексклюзиви
понеділок, 12 листопада 2018 14:34

Для українців найсерйозніша проблема – корупція

Для українців найсерйозніша проблема – корупція
Більшість громадян переконані, що давання хабара – не може бути виправданим. Фото:site.ua

91% громадян вважає корупцію серйозною проблемою України.

61% опитаних переконані у тому, що це найсерйозніша проблема, яка заважає розвитку країни, - свідчать результати опитування, яке провів Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Лише 4% опитаних визнають, що проблема корупції існує, але вона не надто серйозна. Надуманою цю проблему вважають 0,5%. Відзначається, що за рік усвідомлення серйозності проблеми корупції істотно зросло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Подорожує" судовими інстанціями" - які справи ігнорують суди

"У вересні 2017-го найбільш серйозною проблемою корупцію вважали 44%, нині ж – 61%; не надто серйозною 2017-го – 12%, сьогодні – 4%".Обговорення проблеми корупції та її вирішення матиме суттєвий вплив на майбутню кампанію виборів президента", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що українці спроможність кандидата перемогти корупцію та притягнути до відповідальності злочинців віднесли до топ-5 чинників, на які вони звертатимуть увагу при голосуванні.

"Боротьба з корупцією потрапляє і в п'ятірку тем, про які українці хочуть почути від кандидатів на передвиборчих дебатах", - наголосили соціологи.

Нині 61% опитаних переконанні, що відсутність позитивних зрушень у боротьбі з корупцією полягає в тому, що ті, хто має з нею боротися, самі ж корумповані.Серед інших вагомих причин респонденти назвали те, що корупція майже завжди лишається безкарною (38%), немає "сильної руки", яка навела б порядок у суспільстві (31%), та існують закони, які можна розтлумачити як завгодно (28%). Також 61% громадян вважають, що корупцію не можна подолати лише зусиллями влади. Протилежної думки дотримуються 26%.
Цей показник суттєво відрізняється тільки на півдні країни – там у спроможності влади переконані 37%. Порівняно з 2017 роком, впевненість людей у тому, що влада не спроможна подолати корупцію, істотно зросла – з 53 до 61%. Також відзначається, що 38% опитаних вважають, що корупція є частиною ментальності (у центрі таких 48%), а 46% – що ні.

"Чим молодші респонденти, то тим частіше вони називали корупцію проявом ментальності українців", - відзначають соціологи.

При цьому 55% респондентів вважають, що потрібно жорстко карати корупціонерів, ще 28% вважають, що подолати корупцію можна шляхом усунення корупційних ризиків.
Більшість громадян переконані, що давання хабара не може бути виправданим. Однак 17% вважають, що заради блага родини можна дати хабар, а щодо суспільного блага таких близько 9%.

Опитування проходило з 16 по 22 серпня 2018-го в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Загалом було опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння соціологи наводили дані загальнонаціонального опитування населення України, проведеного з 18 вересня по 3 жовтня 2017-го Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс".

Антикорупційні органи в Україні мають повернути довіру до себе та працювати ефективно.

Зараз ви читаєте новину «Для українців найсерйозніша проблема – корупція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути