Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2009 14:18

Для студентів придумали нову дисципліну

Для студентів придумали нову дисципліну
Міністерство освіти і науки оприлюднило проект навчальної програми Історія української культури. Нова дисципліна стане обов"язковою для вивчення у всіх навчальних закладах вже у другому семестрі цього навчального року, повідомило видання Коммерсантъ-Украина.

У своїй статті Культурний прорив Ъ зазначив, що курс історії української культури для вищих навчальних закладів розрахований на 72 години. Він покликаний ознайомити студентів з "сучасними підходами до вивчення національної культури" та особливостями її історичного розвитку. У результаті студент повинен вміти класифікувати явища культури за їх історичною значимістю, національною приналежністю і стильовими особливостями, а також аналізувати перспективи розвитку української культури.

Програма, як поінформувало видання, розділена на два модулі. Перший - вступний - присвячений етапам становлення української культури і охоплює період від Київської Русі до часів СРСР. Другий модуль присвячений індивідуальним особливостям національної культури. У його рамках студентам пропонується вивчити обряди і традиції, регіональні особливості побуту українців, проаналізувати еволюцію української кухні та символіку національного костюма.

Як повідомив заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти Юрій Коровайченко, історія української культури буде вводитися в українських вузах з другого семестру поточного навчального року. "Робочий проект програми міністр підпише найближчим часом, після чого дисципліна буде вивчатися в обов"язковому порядку у всіх українських ВНЗ", - зазначив Коровайченко.

У Міністерстві освіти необхідність введення даного предмета пояснюють "шаблонністю" існуючих знань про українську культуру у сучасних випускників. "Спитайте, що таке українська культура, і вам назвуть тільки ключові фігури XIX століття - Тараса Шевченка і Лесю Українку", - заявив виданню один із розробників проекту програми доктор філософських наук Олексій Шевченко.

Водночас, на думку істориків, українську культуру не можна відокремлювати від становлення держави. "Немає необхідності робити її обов"язковим предметом поряд з історією України. Коли пишуться підручники історії, то для кожного історичного періоду все одно виділяється параграф з культури", - пояснив директор Інституту археології НАНУ академік Петро Толочко.

А проректор Національного авіаційного університету Максим Луцький поставив під сумнів необхідність введення курсу історії української культури у вузах з технічною спрямованістю. Пан Луцький, зокрема, нагадав, що перехід на 12-річну систему освіти в школах передбачає посилення гуманітарного блоку. Водночас, на першому курсі вузу за рахунок гуманітарних дисциплін передбачалося збільшити кількість профільних предметів. "Цього не сталося. Гуманітарний блок продовжує ускладнюватися, і мені шкода наших студентів. Я не проти вивчення української культури, але я не бачу ніякої необхідності в подібному нововведенні для студентів технічного вузу", - заявив Луцький.

Нагадаємо, 9 червня було оприлюднено наказ Міносвіти Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента, яким було встановлено перелік нормативних дисциплін гуманітарної та соціально-економічної спрямованості для бакалаврів. До цього переліку увійшли українська мова, історія України, філософія, іноземна мова, а також історія української культури.

Зараз ви читаєте новину «Для студентів придумали нову дисципліну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути