четвер, 15 лютого 2018 20:24

"Для них це катастрофа" - експерт розповів, як карати корупціонерів

"Для них це катастрофа" - експерт розповів, як карати корупціонерів
Олекса Шалайський: Треба ухвалити закон про вибори за відкритими пропорційними списками. Це може статися, лише якщо вулиця дотисне. Фото: Сергій Старостенко, Gazeta.ua

Щоб зменшився рівень корупції, потрібні зміни в політичній площині. Для частішого оновлення еліт.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів журналіст-розслідувач, головний редактор сайту "Наші гроші" Олекса Шалайський.

"Треба ухвалити закон про вибори за відкритими пропорційними списками. Це може статися, лише якщо вулиця дотисне. Також може вплинути на цей процес Захід: попереду два роки, коли Україна має віддати дуже багато грошей зовнішнього боргу", - сказав він.

Відомий політичний оглядач Сергій Рахманні сказав, що відкриті списки покращать парламент на 7%, пригадує Олекса Шалайський.

"Це ніби мала цифра, але це дуже багато. Одним законом так поліпшити ситуацію - це перемога. Щоб до Верховної Ради зайшла нова політична сила, треба знизити прохідний бар'єр. На це влада не піде. Але в свої партії вони знову будуть змушені запрошувати людей на зразок Лещенка з Найємом (колишні журналісти, були обрані від Блоку Петра Порошенка. – Gazeta.ua), а потім не знатимуть як їх спекатися. А якщо набереш лише крадіїв, за твою партію не проголосують", – пояснив Олекса Шалайський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні загрожують дочасні вибори - Нацрозвідка США

За словами журналіста людина, яка вкрала, повинна понести покарання, хай навіть це буде і не в'язниця.

"Провину часом нелегко довести. Нехай корупціонер утече за кордон і більше не повертається. Мені цього достатньо. Можна ще заборонити обіймати посади. Для того, хто вершив долями мільйонів, це – катастрофа.

Психологи розповідали, що коли звільнили одного голову районної адміністрації, він не міг зрозуміти: чому наступного дня не спалахнув район? Він ходив на роботу вже без посади. Вітався, заходив у свій кабінет і сидів. Новий голова перебрався до іншого кабінету. Так тривало два місяці. Є три основні мотивації в людей: гроші, слава і влада. Для чиновників останнє - найголовніше. Забрати владу - величезне покарання", - додав Олекса Шалайський.

Велике інтерв'ю з Олексою Шалайським читайте в журналі "Країна" від 15 лютого.

Зараз ви читаєте новину «"Для них це катастрофа" - експерт розповів, як карати корупціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути