Ексклюзиви
вівторок, 10 червня 2008 17:16

Для малозабезпечених українців інфляція досягла 40%

Середньорічна інфляція для українців з доходами менш 700 грн на місяць досягла 40%, повідомив глава Ради Нацбанку Петро Порошенко.

"Ми провели в Нацбанку певні розрахунки. Отож, для тих, у кого середній рівень доходів зараз нижче 700 грн, рівень інфляції в середньорічному вимірі складає не 31-32%, а більш 40%. Це той відсоток, на котрий зросли ціни з урахуванням того, що частка продуктів харчування в їх споживчому кошику перевищує 65%", - сказав він у ході "круглого столу" у вівторок.

Як повідомлялося, інфляція в Україні в травні 2008 року сповільнилася до 1,3% у порівнянні з 3,1% у квітні. Усього з початку року споживчі ціни в країні зросли на 14,6%. У річному обрахунку (у порівнянні з травнем-2007) інфляція зросла до 31,1% у порівнянні з 30,2% за підсумками квітня.

Крім того, глава Ради НБУ підкреслив, що нарощування соціальних витрат державного бюджету в поточному році може збільшити втрати найбідніших громадян країни.

"Люди повинні розуміти, що штучне, порожнє підвищення зарплат насправді лише грабує їх... Виплатити людям гроші і не дати товари - це просто людей обдурити. Ми це мали в середині 90-х років", - сказав він.

За його словами, плановані поправки в держбюджет-2008 повинні підтвердити позицію уряду і парламенту про те, що на сьогодні найбільшою загрозою для української економіки є інфляція.

Глава Ради НБУ також відзначив, що дії Нацбанку по забезпеченню стабільності купівельної спроможності гривні в 2007 році були адекватними, але вони не супроводжувалися скоординованою підтримкою з боку уряду і парламенту.

"Нагромаджені сьогодні на всіх рахунках уряду кошти перевищують 27 млрд грн... Ми маємо величезний інфляційний навіс, що виплеснеться, починаючи з вересня ", - пояснив він.

На думку Порошенка, урядові доцільно скоротити обсяг коштів на своїх рахунках, погодивши відповідні кроки з Нацбанком. У цьому зв"язку він нагадав, що заборгованість держави по відшкодуванню ПДВ складає 9 млрд грн.

"Вивірена політика НБУ може бути абсолютно нівельована нечіткою координацією по коштах на єдиному казначейському рахунку", - підкреслив Порошенко.

За його словами, Нацбанку необхідно пом"якшити монетарну політику при уповільненні темпів росту ВВП до рівня менш 5%.

При цьому він думає, що монетарна політика НБУ в поточному році була гранично жорсткою, але вона вже почала давати позитивні результати: ріст монетарної бази з початку червня склав лише 1,5%, грошової маси - 1%.

"Ситуація в нас (у банківському секторі) дуже далека від кризової", - додав глава Ради Нацбанку, повідомляє Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Для малозабезпечених українців інфляція досягла 40%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути