пʼятниця, 09 серпня 2013 21:48

Для кримінального переслідування українського рибалки в РФ немає підстав - Мін'юст

Для кримінального переслідування українського рибалки в РФ немає підстав - Мін'юст
Олена Лукаш Фото: file.liga.net

Для кримінального переслідування рибалки Олександра Федоровича, який вижив 17 липня, немає підстав. Про це заявляє міністр юстиції України Олена Лукаш.

Вона пояснює, що інцидент між українськими рибалками та російськими прикордонниками, в результаті якого загинули 4 українці, виник не в територіальних водах РФ.

Як повідомляє прес-служба Мін'юсту в п'ятницю, в листі на ім'я російського колеги Олександра Коновалова Лукаш зазначила, що Росія встановила прикордонний режим в Азовському морі в межах двох морських миль (близько 4 км) від берега. Українське рибальське судно було виявлено поза цієї зони: "Маломірне судно з п'ятьма громадянами України на борту було виявлено російським прикордонним катером типу "Мустанг" 17 липня 2013 року в точці координат 46 градусів 41,2 хвилини північної широти, 37 градусів 51,7 хвилин східної довготи".

Між Україною і Російською Федерацією не укладена угода про делімітацію морського кордону Азовського моря із зазначенням координат її проходження, вказує глава Мін'юсту.

Говорячи про пред'явлення звинувачень Федоровичу за ч. 3 ст. 256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів), Лукаш зазначила: "Одним з основних умов залучення до кримінальної відповідальності є вчинення злочину на території держави, яка притягається до кримінальної відповідальності".

"Виходячи з вищевикладеного, інцидент слід розглядати як такий, що виник не в межах територіального моря Російської Федерації і адміністративних меж прикордонного контролю РФ, тобто не на території Російської Федерації. І, як наслідок, факти вчинення кримінально-караного діяння на території Російської Федерації відсутні", - йдеться в листі.

У цьому зв'язку Лукаш просить главу Мін'юсту РФ "сприяти законному вирішенню ситуації Федоровича".

Як повідомлялося, 17 липня близько 18.00 в Азовському морі в районі російського сел. Воронцовка сталося зіткнення баркаса з українськими рибалками і катери берегової охорони прикордонної служби Росії. Рибальське судно перекинулося, в результаті чого загинули чотири українці, одного вдалося врятувати. Врятований українець Олександр Федорович 19 липня був прооперований в райлікарні Єйська (Краснодарський край, РФ), 31 липня йому були пред'явлені звинувачення. Федоровичу загрожує до двох років ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Для кримінального переслідування українського рибалки в РФ немає підстав - Мін'юст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути