неділя, 24 липня 2022 00:15

Діти "фанатіють" від іграшки, яка наводить жах на батьків: що відомо про Хагі Вагі

Діти "фанатіють" від іграшки, яка наводить жах на батьків: що відомо про Хагі Вагі
Монстр Хагі Вагі - новий тренд серед дитячих іграшок. Фото: Анастасія Іванова, Liga.net

Іграшка Хагі Вагі, яка підкорює дітей 4-9 років, може викликати занепокоєння у дорослих своїх зовнішнім виглядом. Ідеться про пухнастого синього монстра з трикутною головою і зубами в три ряди.

Якщо ви не поділяєте такого захоплення своєї малечі, то це нормально. У дорослих – інше уявлення про світ. Однак ця іграшка небезпеки для дітей не становить, пояснила психологиня Олена Науменко Liga.net.

"Хагі Вагі – це зубасті монстри. А у дорослих вже закладена асоціація: якщо показує зуби, це небезпечно. Тому він здається агресивним. Діти сприймають це інакше. Він яскравий і в кольорах, які не "викликають" небезпеку. А зуби – це саме усмішка. Для них Хагі Вагі – це щось м'яке, пухнасте, що можна обійняти", – розповіла психологиня.

Може хвилювати дорослих і походженням Хагі Вагі. Це персонаж горор-гри, який там вбиває.

За сюжетом, експрацівник фабрики іграшок вирушив на занедбане виробництво. Хоче розібратися, чому загадково зникли всі працівники. Всередині будівлі за ним починає гнатися Хагі Вагі. Зазвичай діти цю історію не знають і сприймають Хагі Вагі як просто м'яку іграшку.

"Спочатку персонаж дійсно задумувався як монстр, від якого треба рятуватися. Але коли з'явилися ролики в TikTok, образ персонажа змінився. Там навіть меми з'явилися: "У нас пропав Хагі Вагі". І ми чуємо дитячий голос, який це каже. Тобто його "перепрограмували" на іграшку-обіймашку", – розповіла Науменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти й війна: Зеленський показав пронизливі фото

Також є відео, де в головних ролях – Хагі Вагі та його друзі. У роликах ці персонажі зменшуються. Для дітей усе, що менше за зріст людини, автоматично стає нестрашним.

Психологиня додала, що в часи війни в Україні Хагі Вагі, навпаки, для дітей став іграшкою-захистом.

"У нього багато зубів, тому уважні дорослі можуть обіграти страхи дітей, які бояться спускати в укриття або лякаються сирен. Мовляв, дивись, у тебе є Хагі Вагі, ось які в нього зуби. Він точно зможе захистити тебе", – сказала Науменко.

Хагі Вагі дійсно підкорює більшість дітлахів, але в захваті від іграшки не вся малеча. Якщо дитина каже, що боїться Хагі Вагі або їй наснився страшний сон, на це треба відреагувати.

"У дітей до 7 років – "магічне мислення". З одного боку, вони розуміють, що це іграшка, а з іншого – вірять у її магічні сили. Тож такі страхи можна перебороти "магічними" іграшками. Я, наприклад, з дітьми плету мандали й кажу, що це ті зірочки, які відганяють погані сни. А ще ми разом з дітьми робимо плетені "талісмани добра" та відсилаємо їх нашим воїнам на фронт", – каже Науменко.

Крім того, психологиня радить батькам звернутися до вихователів та вчителів, які мають також відредагувати на страхи дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пустушка, ходунки, ніблер: МОЗ назвало шість некорисних речей для малюків

"Вихователька має сказати батькам дитини, яка приносить Хагі Вагі, щоб залишали іграшку вдома. Саме вихователі й вчителі встановлюють правила, які мають виконувати. Не треба соромитися казати про такі речі. Зараз треба бути особливо обережними з емоційним станом дітей", – наголосила Науменко.

Страшні та незрозумілі іграшки були й будуть, каже психологиня. Зазвичай те, що не подобається батькам, в трендах у дітей.

Водночас зазначає, що все ж варто стежити за іграшками, якими грається дитина. Або персонажами з екранів, якими вона цікавиться. Часто серед трендів є страшні речі. Наприклад, Момо, яке лякало дітей 2018 року. Страхітливе створіння у вигляді жіночого погруддя на курячих ніжках зі смертельно блідим обличчям, що обіцяло смерть всім з екранів телефонів.

В Україні вже п'ятий місяць триває повномасштабна збройна агресія Росії. Окупанти завдають авіаударів по житлових кварталах, тому мирні громадяни з дітьми змушені переховуватись в укриттях та підвалах. Іноді їм доводиться перебувати там протягом цілої ночі, а то й навіть вдень.

Як заспокоїти дитину під час війни та як її розважити в укритті розповів Освітній омбудсмен.

Зараз ви читаєте новину «Діти "фанатіють" від іграшки, яка наводить жах на батьків: що відомо про Хагі Вагі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути