субота, 29 вересня 2012 13:17

Держзамовлення на підручники мовами нацменшин становить понад 2 млн - Табачник

Держзамовлення на підручники мовами нацменшин становить понад 2 млн - Табачник
Дмитро Табачник звинуватив попередній уряд у тому, що не достатньо забезпечував школярів підручниками нацменшинств. Фото: file.liga.net

Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник заявляє, що держзамовлення на підручники мовами нацменшин для 1-го і 11-го класів перевищило 2 млн.

"Коли попередній помаранчевий уряд планував по всій Україні підручники мовами національних меншин, виявилося, за їх даними, в Україні було потрібно 41 тис. підручників на всіх дев'яти мовах: російською, угорською, молдавською, словацькою, румунською, грецькою і так далі. Насправді ж у 2011 році на мовах національних меншин знадобилося 900 тис. підручників. Просто деякі ще боялися замовляти", - сказав він у ході конференції педагогічних працівників закладів освіти Севастополя в п'ятницю.

У цьому ж році, за його твердженням, держзамовлення становило 2 млн 60 тис. підручників.

"Це по першому і одинадцятому класах. Із загального тиражу 4,5 млн - перший клас і близько 2 млн - додрукування для одинадцятого", - уточнив міністр.

Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня президент України Віктор Янукович підписав його, а набув чинності закон 10 серпня. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Одеські обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська та Дніпропетровська обласні ради прийняли рішення про визнання російської мови регіональною. Крім того, кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 підготувати і внести на розгляд кримських депутатів пропозицію щодо реалізації "мовного закону".

Зараз ви читаєте новину «Держзамовлення на підручники мовами нацменшин становить понад 2 млн - Табачник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути